Червеният лидер на Кирково, който хвърли оставка: БСП е подарила смесените райони на ДПС

13
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Борисов се похвали с магнолиите си в Банкя: Любими са ми!

2015-04-19 08:39:15

Дано целувката на Станишев и Местан да е била искрена, казва Бойка Арабаджиева

 Преди дни цялото ръководство на БСП в граничната с Гърция кърджалийска община Кирково си хвърли оставката, защото кадрите им не могат да получат реализация и напускат района.

12 години Бойка Арабаджиева е била общински лидер на БСП в Кирково и зам. областен управител на Кърджали. Сега работи като учител в Основно училище „Иван Вазов”. От няколко дни е редови член на БСП. Пред  Faktor.bg червената бунтарка обяснява какво не разбраха шефовете на партията в София.

Интервю на Стойко Стоянов

-Госпожо Арабаджиева, какво се случва в Родопите, кой командва и управлява в планинските райони?

-В Родопите е много пъстро и шарено. Местната власт е тотално в ръцете на ДПС, те са се борили за нея, отвоювали са я. Имат пълно мнозинство в местния парламент, в кметството, като и в държавните и общински структури. И община Кирково не е изолиран случай, такава е ситуацията в цялата кърджалийска област. БСП реално няма властта и влияние, което демонстрира ДПС, по простата причина, че през последните 20 години хората на Доган си създадоха кадри, работят за тях, създават им и условия за реализация.

Всъщност кадрите, които една партия  създава, после именно чрез тях правителството на тази партия реализира политиките си, получава влияние, разширява обсега си на въздействие. БСП не прави изключение в тази посока. Но за да може едно управление да покаже резултат, трябва да има реализирани свои кадри в отделните структури, които да проведат политиката му. Така можеш да влияеш в регионите и да бъдеш фактор и притегателен център за обществото, да убеждаваш за определени политики. Но е факт, че в последните години в община Кирково не се случват тези неща. Имаме достатъчно качествени кадри и професионалисти, но не можем да им осигурим реализация.

-Какво се случва, когато тези хора нямат къде да се реализират?

– Бягат, напускат района. Едните се изнасят в чужбина, другите – в по-големите градове на страната, трети пък престават да припознават БСП като партия, която се грижи за хората си и може да им бъде опора.

-Защо списъкът с кадри, който изготви БСП в Кирково, за реализация във властта срещна такъв отпор и неразбиране?

– Основното, което трябва да се разбере от обществото, че не сме предложили нито един човек без качества. Но от коментарите пред медиите на бившия областен координатор и настоящ депутат от левицата Милко Багдасаров излиза, че просто искаме да уредим с работа едни хора, а централното ръководство на БСП залага на критерия професионализъм. Това означава ли, че в БСП няма професионалисти. Ние не сме предложили нито една калинка, а само специалисти, с ценз и умения. Не съм съгласна и с усещането, което депутатът Багдасаров внушава, че другият партньор в правителството – ДПС,  разполага с някакви супер професионоалисти. Тези думи на Багдасаров не са премерени и се приеха доста негативно в района. Ако БСП не може да реализира кадрите си в държавните структури на управление, как да се разширява тази партия като влияние, как да привлича нови привърженици, след като не може да защити даже хората, които работят в един труден граничен район и 24 години оцеляват и удържат политическите си позиции.

-Имате ли усещане, че тези райони по някакво негласно споразумение са оставени на ДПС, кой е в Кърджалийско истинският господар?

-Не ми се иска да е така…

-Но така ли е?

-Не ми се иска да е така, но явно политиката на нашата партия в райони като Кирково клонят в тази посока. Да, хората в граничните райони са изоставени и от партия, и от държава. Години наред се опитваме да кажем тревогата си, да покажем причините, които водят до спадащото ни влияние на избори. Лесно е да ни обвиняват, че резултатите ни на избори не са много добри, въпреки, че винаги сме втори след община Кърджали. Цялата област е много труден район. 

Но и между Кърджали и Кирково разликата е още по-страшна. Нека да оставим партиите, в тези райони, липсва подкрепата на държавата. Непрекъснато ни повтарят, че са отворили пътя за Гърция през прохода Маказа. Но какво се е променило реално от това? Никой не ни пита какво работят младите, какво възнаграждение получават за този труд, никой не се интересува как създаваният с години поминък на този край – тютюнопроизводство и отглеждане на чушки, изчезват, защото се съсипват водоемите, защото умират традициите, които са давали хляб на поколения. Когато бях зам. областен управител непрекъснато ме обвиняваха, че говоря само за тютюн, чушки и системи за напояване, но те дават поминъка и доходите в общината. А когато ги унищожим, какво ще се случи? За тези проблеми алармираме години наред, този дебат за политиките, които дават перспективи в един граничен район не се води за първи път сега. От 12 години съм председател на общинската организация на БСП, но тревогите ни се отминават все с едно мълчание и пренебрежение. Казват ни „Добре, добре, добре”, но реално нищо не се случва, а това отчайва хората.

-Имате ли усещането, че централното ръководство просто си пази статуквото и мисли единствено за властта в София, но не и за хората в планината, а реално държавата се управлява от ДПС с мандата на БСП?

– Не искам да разсъждавам за случващото се в столицата, вълнуват ме проблемите тук, където живея и затова не се притеснявам за това, което мога да кажа на глас. Вярно е, че след последните избори БСП се намира в сложна политическа обстановка, мъчи се да закрепи позициите си в управлението на страната. Припознават ДПС като партньор в това управление. Преценили са, че в момента интересът на партията минава през подкрепата на ДПС, за да реализират обещанията, които са дали на хората. Но реално на централно ниво партията по друг начин трябва да отстоява интересите си пред партньорите в общините и то особено в смесените погранични райони. Ако в други населени места властта е в ръцете на БСП или други партии, то в кърджалийско от години наред монополът е тотално на ДПС. На централно ниво трябваше да договорят друг тип диалог в общините, друг тип взаимодействие между партиите, които си партнират в централната власт. И тъй като всичко това изобщо не е взето от софийските ръководства под внимание, ние категорично казваме, че се чувстваме забравени. На областно ниво в Кърджали депутатът Милко Багдасаров смята, че като си реализирал трима-четирима на различни нива във властта, означава, че е решил големите проблеми на районите.

-Шефовете на вашата партия твърдят, че структурата им в Кирково нищо не прави, а само плаче за постове?

– Големите проблеми не се виждат и се вторачват в чисто битови несгоди. Истината е, че младите хора искат друго отношение, ние сме затворена общност, всички се познаваме, аз непрекъснато трябва да давам отговори защо нашата партия ни е забравила, защо ни е изоставила. Самата аз съм имала години наред такъв проблем. На пръв поглед за София това изглежда като хленчене и е несъществено, но в една затворена общност чувството на изоставеност е страшно. Реално ДПС и ГЕРБ се грижат повече за кадрите си в областта.

-Усеща ли се турцизиране в тези райони?

-Не, няма такъв драстичен проблем. Нашето недоволство не е насочено към местната структура на ДПС, а е упрек към централното и областното ръководство на БСП. В една община като Кирково, а и в други подобни политиката на ДПС се определя централно, изпълняват това, което им се зададе отгоре. Проблемът е в областното ръководство на БСП, което не само на централно, но и на местно ниво не може да заеме позиция и да отстоява интереси на членовете си. Така че ние не сме в конфронтация със структурите на ДПС в района.

-Как приемат в смесените райони извинението на Станишев за възродителния процес и целувките му с Местан?

-Дано да е бил искрен Станишев. Убедена съм, че в София не познават проблемите в смесените и граничните райони. Голямата истина е, че хората са несигурни за утрешния си ден и какво от това, че партията им е спечелила и управлява, след като те се чувстват предадени и несигурни. Няма на кого да разчитат. Но това се отнася за всички политически партии, губят в провинцията доверие. За това важното е как всяка партия ще си изиграе козовете. Аз не обвинявам за нашите проблеми другите политици. Кирково е терен, на който съревнованието ще се усеща все повече. За сега ДПС се представят най-добре, проблемът е защо БСП губи доверие.

– Има ли опасност недоволните от тази политика да напуснат левицата?

– Хората са смутени от реакцията на областното и централното ръководство. Чувстват, че едва ли не са употребени от партията си. Представиха ни само като кариеристи, които искат постове, защото така им е удобно. Но реално проблемите, с които се сблъскват жителите на Кирково, не са изолирани, а се отнасят и за други райони. Просто ние първи надигнахме глас и сега ще си понесем санкциите. Вероятно ще има отлив от БСП. Що се касае лично за мен, за сега съм напуснала само лидерския пост, но няма да си хвърля партийния билет, ако това чакат. Той ми е връчен от хора с морал.