Държавата обяви нов кръстоносен поход срещу Странджа

7
Добави коментар
POOHY
POOHY

Днес внезапно беше уволнен Стефан Златаров, директор на природен Парк Странджа. След като миналата седмица ВАС пусна ОУП на Царево, Златаров се явяваше последната формална пречка пред усвояването и превръщането в бетонно гето на последния уникален девствен бряг на юг от презастроените Созопол, Приморско и Лозенец. Уволненият парков директор бе единственият, който започна битката срещу незаконния строеж на селището „Златна Перла“. Първата заповед са спиране на престъплението беше именно негова.Криминалното застрояване започна от структури близки до ДПС и БСП в зенита на управлението на Тройната коалиция. „Златна Перла“ се превърна в нарицателно за драстичното погазване на законите и унищожаването на защитени природни територии от българската политическа мафия и олигархията. Последният собственик на селището е Николай Вълканов, президент на „Минстрой холдинг“ откъдето Ахмед Доган получи рекордния хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант на мега-хидроинжинерното съоръжение Цанков камък. След идването на власт на правителството на Орешарски Вълканов е започнал да проучва веднага възможностите за ново застрояване на терена в Природния парк, сочат източници на Биволъ. Явно информацията не е без основание, като се анализират последните действия на властта. Покровителите на застрояването на „Златна Перла“ отново са на власт и отстраняват безапелационно тези, които са им попречили да узконят престъпленията си.

„Беше ми оказан натиск, за да си тръгна по взаимно съгласие“ – призна пред Биволъ Стефан Златаров. Заповедта е връчена внезапно днес /22 януари/ и влиза веднага в действие. Подобно експресно уволнение е рядкост въобще в държавната администрация. Другата алтернатива всъщност е била уволнение поради некадърност с подписите на двама свидетели. Златаров е директор на парка от неговото основаване и е на този пост вече 18 години. От министерството не са му предложили никакъв пост. Твърде унизителна процедура на освобождаване на служител, с огромен принос за защита на държавния интерес през годините и развитието на най-големия ни природен парк. „През последните месеци ситуацията беше такава, че беше невъзможно да се работи.“ – допълни той. Обстоятелството, че през последните 4 г. парковата дирекция е защитила и работи по европроекти за над 8 млн. лв вероятно е една от причините за смяната на досегашния директор с вярна партийна номенклатура.

Попитан за коментар относно приемането на ОУП на Царево Златаров каза, че най-лошият вариант е да стане това, което се случи навсякъде по българското Черноморие – в Слънчев бряг, Созопол, Приморско и Лозенец – брегът да заприлича на бетонна стена, а безценната природна красота да бъде унищожена заради алчни строителни и имотни интереси. Според него е в ход атака срещу „Асоциацията на парковете“ която заведе делото срещу ОУП-а. и го спря, което спря временно и санкциите на ЕК срещу България. Сега обаче санкциите ще бъдат приложени.

Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев потвърди, че за пръв път държавните институции са започнали силови действия с власт и разследвания срещу неправителствената организация, която последователно отстоява спазването на законите за опазване на природата. Белев е категоричен, че БСП и ДПС са решили да реализират възможностите за масово застрояване на последните ни запазени все още брегове. Това на практика ще лиши България напълно от недокоснато и защитено морско крайбрежие. Според Белев драстичната промяна в позицията на МОСВ и ВАС с узаконяването на ОУП-а на община Царево и уволнението на директора на парк Странджа са свързани действия.

Заради арогантността от нарушаването на Закона за защитените територии, заедно с 3 европейски директиви и 1 конвенция страната е заплашена от нови сериозни санкции. Наказанията са неизбежни и ще бъдат плащани от бюджета, т.е. от данъците на всички българи. Тома Белев и екозащитниците са готови да отворят петиция до Европейския парламент с призив да бъдат спрени всички европейски средства за България, защото те основно служат за облагодетелстване на олигархичните структури, а не се усвояват в обществен интерес. Плановете на Коалицията „За да остане природа в България“ са да сезира Народното събрание с апел да бъдат спешно предприето корекции в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за устройство на териториите. Предложението ще бъда Общи устройствени планове да не бъдат валидирани без да са придружени с необходимите екологични оценки и оценки за съвместимост. Ще се настоява и за спазване със закон на Орхуската конвенция, ратифицирана от България, но неспазвана досега. Тя регламентира правото на всеки гражданин да протестира ОУП, или ПУП, когато той противоречи на законите, или обществения интерес.

Това единствено може да спаси крайбрежието на юг от унищожение. Преди дни 5 членка на ВАС прие абсурдното решение, че ОУП-а на Царево може да бъде осъществен без да има еко-оценка. С това се е съгласило и МОСВ под управлението на Искра Михайлова. Подобно непознаване на законите е недопустимо, възмущава се Тома Белев. Обратният завой на съда, отменил решение на 3 членен състав и на ресорното министерство за съдбата на скандалния ОУП, който от 6 г. е обжалван, силно мирише на груб политически натиск.

Самият Белев бе директор на Национален парк Витоша, но бе уволнен от ГЕРБ защото се противопостави на инвестиционните намерения и сечта на горите от групировката около банкера Цеко Минев там. Новото правителство започна тотална подмяна на ръководителите на всички национални природни паркове. Само преди дни бяха премахнати директорите на „Ценрален Балкан“, „Рила“ и „Пирин“ и бяха подменени с партийни кадри на ДПС и БСП без компетенция и опит. Атаката срещу прородните зони в България издават ясно тенденцията управляващата олигархична клика с мандата на БСП да разграби окончателно последните природни ресурси на страната – един от последните ни все още неприсвоени национални богатства.

Природозащитните организации подготвят остро изложение до Европейската комисия, която ще бъде сезирана за мафиотския начин по който се процедира с българските защитени територии. Вместо да се следва европейската практика да се увеличава процента на защитени територии, единствено в България в 21 век такива непрекъснато се изключват или губят статута си на ценна прородна забележителност, заради корпоративни апетити. Фактите са жестоки. През последните 8 години Странджа е останала почти без вековните си гори. Сечта в тази неповторима с биоразнообразието си в цяла Европа планина е безпрецедентна в цялата история на нейното съществуване. Планината е превърната практически в едно гигантско сечище, чийто девствени доскоро гори са преврнати в дървен патериал, който се изнася за захранване на преработвателната промишленост в Турция. Ежедневно през бургаското пристанище се изнасят кораби със странджанска гора. Всичко това е узаконено от т.нар. планови сечи и става със законови предписания на Министерството на земеделието и горите. Порочната практика, която оголи планините в цяла България и ликвидира всички останали хайдушки гори започна по времето когато ДПС се настани трайно в това министерство, но беше продължена безрезервно както от БСП, така и по времето на ГЕРБ при министър Мирослав Найденов. Вече пресъхнаха потоците и се чувства силен недостиг на питейна вода в редица селища в Северна Стара планина, около които бяха изсечени варварски вековните букови гори през мандата на последните 3 правителства.

Зловещата сянка на ДПС

По неофициална информация на Биволъ заповедта за уволнение на Златаров е дошла от зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов. Това е същото лице, което през 2004 и 2005 г. продава незаконно на частни фирми и лица земи в Странджа срещу компенсаторни бонове за 100-150 лв. на декар. Всички продадени от Абазов земи се явяват публична държавна собственост. Нарушен е чл. 18 от Конституцията, който забранява продажбите на такава собственост.

Разследването на тази огромна злоупотреба е част от журналистическите текстове на Асен Йорданов, озаглавени Кръстоносния поход срещу Странджа, в две части, публикувани през 2008 г. Тогава тиражът на в-к „Политика“ за Бургаска област е иззет няколко пъти от рампа от мутри по заповед на активисти на БСП. Колежката на Йорданов, Мария Николаева е атакувана от анонимни лица в редакцията на вестника и заплашена от заливане със сярна киселина. Започва проверка, която е прекратена с постановление на бургаската прокуратура. От постановлението ясно се вижда, че има закононарушение, но не са открити виновни и случаят е смачкан. Разследването на Йорданов изважда на светло и интересите в района на Синеморец и Резово на вечния депутат от ДПС Йордан Цонев, който в момента е председател на бюджетната комисия в НС и има изключително силни позиции във властта.

Случаят със странджанските земи беше един от емблематичните казуси, които Биволъ изпрати на службата БОРКОР веднага след нейното създаване, настоявайки за подновяване на разследването. Отговор не последва. Всъщност, отговор има и това е циничният факт, че Абазов вместо да отговаря пред правосъдието, днес кадрува в природния парк в полза на мафиоти и олигарси, очакващи с нетърпение да паднат всички пречки пред строителните им апетити.

Вторият кръстоносен поход бе поведен от червения кмет на Царево Петко Арнаудов (агент „Иванов“), за да спаси незаконния строеж Златна Перла, също свързан с икономическите интереси на ДПС. Kметът на Царево си бе подсигурил благоволението на съдиите с апетитен терен на брега в Лозенец, харизан на ВАС за почивна станция: След жалба на Арнаудов ВАС буквално закри ПП Странджа, което предизвика първите мащабни протести на гражданското общество и принуди Народното събрание да гласува специален закон, за да запази парка. „Златна Перла“ в крайна сметка беше съборена след дългогодишна съдебна сага, но прокуратурата така и не откри кой е виновен за фалшивия документ от МОСВ, който позволи изливането на бетона. А съдът в Страсбург окончателно отхвърли претенциите на фирмата нарушител КРАШ 2000 срещу държавата.

Третият кръстоносен поход, поведен от хората на ДПС в правителството Орешарски може да се окаже фатален. Биволъ предупреди, че унищожителите на Странджа се завръщат с фанфари още през лятото, когато Бюрхан Абазов и Петко Арнаудов се върнаха във властта.

Освен напъните за бетониране на бреговете на Странджа, изсичането на горите и незаконната разпродажба на териториите на парка, новите коалиционни партньори подготвят и проект за отклоняване на водите на планината и нейното пресушаване, за да подсигурят водоснабдяването на Истанбул, по искане на турското правителство, за което също Биволъ алармира пръв.

Помощ от Европа не трябва да се чака, тъй като евентуалните европейски санкции няма как да спрат строителната мафия. Санкциите ще бъдат платени от джоба на всички данъкоплатци, а междувременно крайбрежието ще бъде безвъзвратно унищожено. Решението е в ръцете на гражданското общество, което днес отново ще излезе на улицата, за да спаси последното девствено крайбрежие на българското Черноморие. Първата от новата серия демонстрации „Да спасим Странджа“ ще се състои днес, 22 януари 2014 от 18 ч. в София на паметника на Патриарх Евтимий (Попа).

Уважаеми Читателю, Биволъ разчита на Вашата подкрепа. Нашият сайт не  се финансира с публични средства, нито от фондации. Можете да помогнете по няколко начина:

Дарение

Дарения през PayPal и Epay.bg тук.

Дарения през Bitcoin:
12JFL9S4BsMGFSr5jmDrcqRnWbfQQSgVaM

Купете тениска

Купете тениска Биволъ – съ рогата напредъ от нашия магазин