Втора монахиня се оплака от секстормоз

1
Добави коментар
mignews
mignews

Втора жертва на палавия духовник Василий разказа за неприличните му намеци. За нея става ясно две седмици след скандала със секстормоза над Възкресия в Калоферския манастир.

В интервю за сайта pravoslavie.bg бившата послушница Татяна Филева си спомни за събития от 2010 г. в манастира „Свети Илия“ в столичния жк „Младост 2″. „Помолих го да не вършим всичко това, но той ми хвана ръцете и почти се опита… Когато чувстваше, че е опасно да бъде издаден, прекратяваше с намеците“, разказва Филева. Тя не реагирала, но отец Василий опитал да насили друго момиче послушница в апартамента си и тя се оплакала на игуменията Матрона. Тя пък подала сигнала до столичния викарий Йоан. След сигнала до епископа на отец Василий му е забранено да служи в Софийската епархия. След това момичето избягало от манастира и година по-късно се оженило за българин в Германия. Филева също напуснала обителта завинаги.

„Ако сестрата е по-млада, бива принуждавана към послушание, включително и сексуални предложения. Има случаи – отец Василий я поканва, уж да работят по някакъв превод, да поговорят. И в следващия момент, с извинение, той се съблича“, разказва Филева.

С разрастването на скандала комитет в защита на отец Василий пусна в интернет подписка. Която обаче също се компрометира, защото в нея беше добавено името на Зографския игумен Амвросий без негово знание. И той се разграничи. При скандала в Калоферския манастир Амвросий пристигна в България за съвместна проверка с Пловдивския митрополит Николай. След нея на Василий му беше забранено да служи и в епархията под тепетата.