Преследването на Фалун Гонг с все по-малка подкрепа в китайската правна система

2
Добави коментар

Докато последователи на Фалун Гонг продължават да информират международната общност за случващото се в Китай, китайският народ, включително правни експерти, започват постепенно да осъзнават ирационалността и нехуманността на репресиите. За китайската комунистическа партия (ККП) става все по-трудно да поддържа това преследване.

Съдят началник на местен отдел по сигурността

Световният уебсайт на Фалун Гонг Minghui.org докладва през февруари 2015 г., че трима мъже и една жена от Санхъ, провинция Хъбей, са били арестувани за изпращане на текстови съобщения на потребители на мобилни оператори, с цел изобличаване преследването на Фалун Гонг.

Техните адвокати завели общо оплакване срещу началника на местния отдел по сигурността Уан Лиеншъ, за неправомерно задържане. Вместо да освободи четиримата практикуващи Фалун Гонг, Уан ги изпратил в център за промиване на съзнанието.

Местните отдели за сигурност (полицейски части) са основни извършители на политиката на репресии на местно ниво. Макар завеждане на иск срещу началник на отдел да не е необичаен акт, то все пак помага за изобличаване на преследването сред обществеността и поставяне на извършителите на преследването в позицията на обвиняеми.

Прокурор признава невинността на практикуващи Фалун Гонг

Възрастна двойка последователи на Фалун Гонг от град Дацин, провинция Хъйлундзян, били подведени под съдебна отговорност през февруари 2015 г.

По време на съдебния процес, прокурорът им предявил обвинение „участие в еретическа организация с цел подкопаване на прилагането на закона“ и предложил да им бъдат дадени присъди от по три години и половина. (бел. ред. – практикуването на Фалун Гонг не е незаконно в Китай, макар властите да провеждат политика на преследване спрямо симпатизантите на практиката. Най-честото обвинение предявявано срещу последователи на Фалун Гонг е „участие в еретическа организация с цел подкопаване на прилагането на закона“, но Фалун Гонг не е еретическа организация, нито пък е споменат в списъците на китайските власти с еретически организации. Следователно това обвинение е просто претекст, който позволява на китайската комунистическа партия да извършва противоконституционното преследване на Фалун Гонг.)

Адвокатът на обвиняемия Джао Чъншиао защитил конституционното право на своя клиент да практикува Фалун Гонг и да разпространява информация за практиката. Съпругата, която нямала адвокат, свидетелствала как благодарение на Фалун Гонг има добро здраве и спокойно съзнание, и заявила, че не може да бъде съдена за това, че вярва в нещо, което я е направило по-добър човек.

Накрая прокурорът заявил, че няма повече възражения и че признава невинността на съпрузите. Съдията също признал, че разбира доводите в подкрепа на позицията, че Фалун Гонг не е секта. Съдията разпуснал заседанието, без за издаде присъди.

Признанието на прокурора се равнява на обявяване обвинението на комунистическа партия срещу Фалун Гонг за невалидно. Все пак прокурорът предявил обвинения срещу практикуващите Фалун Гонг не според свободната си воля.

Съдия признава в частен разговор, че практикуващ Фалун Гонг е невинен

Джън Шуюн била осъдена на три години затвор на 5 декември 2014 г. от районния съд в Лиеншан, град Хулудао, провинция Ляонин.

Джън била арестувана и обвинена в притежание на информационни материали за Фалун Гонг. Адвокатът ѝ пледирал невинност. Майката на Джън плакала по време на целия съдебен процес, тъй като била убедена, че дъщеря ѝ е обвинена несправедливо.

Съдията се опитал да успокои Джън и майка ѝ. Той потупал по рамото Джън, помолил я да поговорят насаме, и тогава признал, че е невинна. Въпреки това, по-късно по време на съдебното заседание осъдил Джън на три години затвор.

Съдията бил принуден да вземе това решение под натиск от партията и да хвърли невинни хора в затвора. Това било срещу неговата воля и срещу закона.