Чехия: Експерти призоваха за прекратяване кражбата на органи в Китай

1
Добави коментар

Международният фестивал „Мене Текел“, който се проведе за девети пореден път в чешката столица Прага от 23 февруари до 1 март 2015 г., почете жертвите на минали и сегашни тоталитарни режими.

Тази година мотото на фестивала беше „Семейството в условия на липса на свобода“.

Двама изтъкнати гости – Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада за азиатско-тихоокеанския регион и Итън Гутман, разследващ журналист – бяха поканени на 25 февруари в сградата на Чешкия сенат, да говорят за продължаващите нарушения на човешките права в Китай, и по-специално за масовите убийства на китайски затворници на съвестта с цел продажба на органите им.

Разказът на двамата експерти за жертвите на китайския комунистически режим припомни на участниците във фестивала за преживяванията на чешкия народ от близкото минало с „… идеология, която проникна във всички сфери на живота, включително семейството“, както се изрази Килгор.

Гутман, носител на редица награди за разследваща журналистика и автор на книгата „Клане: Масови убийства, отнемане на органи и китайската тайна за решаване на проблема с дисидентите“, заяви, че престъпленията в Китай са невиждани от времето на Холокоста.

Журналистът коментира неотдавнашните доклади за извършване от Ислямска държава на насилствено отнемане на органи, и наблегна на спешността за вземане на мерки срещу този нов вид геноцид.

„Ако срещу това зло не се противодейства, то със сигурност ще се разпространи.“

До 1989 г., Чешката република, заедно със своята съседка Словакия, бяха част от Чехословашката социалистическа република, държава подчинена на бившия Съветски съюз. Под ръководството на Чехословашката комунистическа партия, дисиденти, религиозни вярващи и протестиращи срещу съветската окупация през 1968 г. бяха наказвани с различни форми на репресии.

Макар комунизмът в Чехословакия и останалите страни от бившия социалистически блок да падна през 1989 г., Китай продължава да е еднопартийна държава, контролирана от авторитарен комунистически режим. Този режим извършва широкомащабни злоупотреби с човешките права и днес.

Една от групите, които продължават да бъдат мишена на жестоки репресии в днешен Китай, включително отнемане на органи, са последователите на мирната духовна практика Фалун Гонг. Практиката е незаконно преследвана от китайската комунистическа партия от 1999 г. насам.

По време на събитието, Гутман сподели, че по негови изчисления, най-малко 65,000 последователи на Фалун Гонг са били убити за техните органи.

„Мнозинството от тях вероятно са били жени на средна възраст.“

Дейвид Килгор е съавтор на доклада „Кървава реколта“ заедно с Дейвид Матас, канадски правозащитен адвокат. Докладът, публикуван през 2006 г. за първи път разкри отнемането на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай.

На база многобройни косвени доказателства, докладът заключава, че най-вероятните донори на 41,500 недоброволни операции за трансплантация, извършени в Китай между 2000 и 2005 г, са именно последователи на Фалун Гонг.

В продължение на седем години Итън Гутман разследва твърденията за отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Той интервюира оцелели от трудовите лагери в Китай и описва техните разкази в книгата си „Клане: Масови убийства, отнемане на органи и китайската тайна за решаване на проблема с дисидентите“.

Двамата гости призоваха Чешката република да забрани трансплантационния туризъм в Китай. Те дадоха за пример Израел, чието правителство прие подобен закон преди няколко години.

„Не можете да контролирате какво се случва в Китай, но можете да контролирате своите граждани“, отбеляза Килгор.

Визитата на Килгор и Гутман в Прага беше отразена от редица медии, включително чешкото национално радио и телевизия. Двамата се срещнаха и с представители на медицински организации, с които обсъдиха насилственото отнемане на органи в Китай.