Кандидатстваме за домакинство на волейболния Мондиал 2018

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Волейболната федерация е издигнала кандидатурата ни за домакин

България ще кандидатства за домакинството на световното първенство по волейбол през 2018 година. Това обяви президента на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров пред БНТ.

Държавна подкрепа и опит в организирането на волейболни мероприятия

Министър-председателят Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев са осигурили необходимата подкрепа от страна на държавата и от федерацията са заявили амбициозната кандидатура на БФВ за домакинството на волейболния Мондиал 2018.

Тази есен заедно с Италия страната ни е домакин на Евро 2015, а освен това през 2012 г. София прие финалите в Световната, както и две от квалификациите за олимпийските игри в Лондон.

Залите

България най-вероятно ще кандидатства със своите зали в София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе за домакинството на световното първенство през 2018 година.

„Бих искал да подчертая, че едно от най-важните условия, което изисква световната федерация от кандидатите за организиране на Световното първенство, на първо място и това е най-важният документ – подкрепата на правителството. Имаме такъв документ и той вече е изпратен в Милано. Този документ е с благословията на премиера Бойко Борисов и с подписа на министър Красен Кралев“, коментира Лазаров пред националната телевизия.

Сред другите основни изисквания за една успешна кандидатура е мястото на българския волейбол на международната сцена, големият обществен интерес към този спорт у нас, опитът в организирането на подобни събития и спортната инфраструктура.

Към момента България разполага с многофункционалната „Арена Армеец“ и Двореца на културата и спорта във Варна, който в момента е в ремонт.

„Ние трябва да кандидатстваме с 4 зали, но залата в Пловдив предстои да бъде завършена през тази година, в Русе също ще бъде завършена през тази година, надяваме се и в Бургас през следващата година. Така че това, което е необходимо като спортна инфраструктура, ние го имаме“, увери Лазаров.

Източник: БНТ