Политици източват КТБ, но крият как, защо и кои са?

1
Добави коментар
addicted
addicted

Правителството стегна редиците в парламента, за да му гласува удобна промяна в законодателството за КТБ

Няма откраднати 4,22 милиарда. Тази сума беше сервирана удобно от БНБ! 4, 2 милрд е размерът на обезценките, които са направени по някаква дяволска технология, неизвестна на света, от така наречените „одитори! Няма такива суми, които да са изнесени с куфарчета с пари!

Всички чухме как от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов заяви, че се обяви за закони със задна дата, които да направят възможно спешното назначаване на служебен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ), за да се предотвратят злоупотреби с активите й. Борисов обяви изненадващо пред парламента, че още незабавно ще бъде внесено предложение за назначаване на временен синдик в КТБ, за да се спре „разграбването“ на имуществото й при управлението на квесторите. Той заяви, че е много притеснен и призова за спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да позволят фондът за влоговете да влиза в управлението на закъсали банки още преди те да са обявени от съда във фалит. Това се случи веднага след като в ежедневника „Преса” излезе публикация, че КТБ се разграбва!

Премиерът поиска… парламентът козирува

„Законовите промени се оказват недостатъчни, за да се гарантира масата на несъстоятелността (от която трябва да се плаща на кредиторите- б.а.)“, обясни Борисов на депутатите. Според него проблемът допълнително се задълбочавал от това, че делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност се бави.

Борисов припомни на останалите политици пред репортери, че на първа инстанция тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е оставил получените жалби без разглеждане и е прекратил производството на 13 януари. „Това определение също е обжалвано пред петчленния състав на ВАС и вече повече от месец второинстанционното производство не може да стартира“, разясни Борисов и добави: „Понеже всички много се упражняваме по съдебна реформа, съдебна реформа не значи само да сменим този или онзи, а да се гарантира, че това не може да се случва“.

„Не искам да влизам в никакви пререкания, пази Боже, със съдебната система, но ако може да направите едно писмо до ВСС, да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд. лв., забавянето на едни съдебни решения с 3-4 месеца означава през това време квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме никакви възможности да отреагираме“, зададе задача Борисов и със задоволство видя как всички парламентарни групи подкрепиха искането му?!

Пуснати бяха и конкретни указания от рода на: „Не бива да оставим да разграбят банката“ или „Пишете до ВСС как квестори разпродават имущество, докато съдът се бави”…

В централните новини на телевизиите с национален обхват излезе информация, че след законодателни промени ще бъдат назначени двама синдици в КТБ. Това стана ясно след проведени консултации в Министерство на финансите, в които взеха участие парламентарно представените партии и министър-председателя Бойко Борисов. След края на разговорите премиерът обяви, че синдиците винаги са двама и са точно обявени в списък, така че няма да може да се избират.

Има два проблема, много сериозни. Нуждаем се от подкрепа, общ фронт, защото съм убеден, че всички партии ще го подкрепят, коментира Борисов. „Може би някъде да има допълнение, забележки, но казусът е изключително важен, има специфични термини”, добави министър-председателят.

„За да се избегне разграбването на КТБ се обединихме, за да се внесат законодателни промени. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след края на консултации между парламентарно представените партии в Министерство на финансите.

„Няколко закона се бият помежду си и дават възможност да направят квесторите чисти пред закона” – каза Борисов, но това е неговото разбиране за законодателство.

Какво казаха Законът и съдът за КТБ

Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаването на временен синдик в Корпоративна търговска банка. „Поради обжалване на акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ производството е спряно до приключване на административния спор. Спорът обаче може да продължи дълго, а забавянето води до намаляване на стойността на активите на банката“, аргументираха се от Фонда.

Съдия Иво Дачев, който води делото за фалита на КТБ, незабавно излезе с определение, в което подробно е обяснил, че по закон няма как да вкара синдик, който да надзирава квесторите.

„Законът за банковата несъстоятелност не предвижда възможност за налагане на исканата обезпечителна мярка. „Съгласно чл. 12 ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност преди постановяване на решението си за откриване на производството по несъстоятелност на банката съдът може да наложи като обезпечителни мерки възбрана и запор, спиране на съдебните и арбитражни дела срещу имущество на банката или да допусне други предписани от същия закон мерки. Предварителното назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза на производството по несъстоятелност“, заявява съдия Дачев в определението си.

Той посочва още, че невъзможността в банката да влезе временен синдик следва не само от Закона за банковата несъстоятелност, но и от правния характер на квестурата при отнемане на лиценз на търговска банка, уреден по чл. 105 и сл. от Закона за кредитните институции. „Предоставените надзорни функции на квесторите изключват по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност“, обяснява съдия Дачев.

Окончателното решение дали в КТБ да влезе временен синдик, ще е на Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано определението на съдия Дачев.

Намерението временен синдик да поеме контрола над КТБ беше обявено първо от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Борисов предложи да бъдат направени спешни промени със задна дата в Закона за банковата несъстоятелност. Той обяви, че е говорил с лидерите на опозицията по въпроса и ги призова да подкрепят тази законодателна инициатива на правителството, за да спре „разграбването на банката“.

Министърът на финансите – разчита на всеобщата некомпетентност?

В резултат на проведения дебат в Народното събрание относно КТБ в Министерство на финансите се проведе среща с народни представители от почти всички парламентарно представени партии. Има консенсус за спешни законодателни мерки с оглед опазване на общ интерес на всички граждани и кредитори по казуса КТБ. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след края на срещата в МФ.

От представения в пленарна зала доклад за случващото се в КТБ от лятото на 2014 година досега, могат да се направят основателни предположения, че интересът на кредиторите не е защитен и че може да се постигне разграбване на банката в рамките на действащия закон. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Именно това се опитваме с консенсус между всички политически сили да преодолеем с изменения в законодателството така, че да не се допусне разграбване на КТБ. Квесторите в рамките на Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност все още не са в такава хипотеза, тъй като нямаме банкова несъстоятелност. Обжалва се решението на УС на БНБ. Техните правомощия са недостатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона сделки няма да се извърши допълнително ограбване на КТБ”, обясни Горанов.

Според казаното от Горанов, фактът, че се намери основание БНБ да отнеме лиценза, на основание, че капиталът на банката е отрицателен, предполага лоши практики в банката, докато тя е била действаща. „Оттам нататък, след отнемането на лиценза, което се оспорва в момента, няма достатъчно гаранция, че квесторите в рамките на закона, могат да защитят кредиторите за да не се допусне допълнително увреждане на имуществото на банките”, уточни министърът на финансите.

А ето какво каза в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. „Лицензът на КТБ е отнет в края на миналата година. Съдът трябваше да се произнесе, че банката е в несъстоятелност. Но той не го направи. В момента сме в едно безвремие. Квесторите са там и управляват нещо, което не е банка. В това безвремие никой не контролира какво и какви сделки извършват квесторите. БНБ няма защо повече да управлява КТБ, защото КТБ не е банка. Основната цел на специалния надзор беше да се опазят активите на банката. За мен определено БНБ не си свърши работата. Не мога да преценя дали квесторите си вършат добре работата”, заяви Стоянова. Тя посочи, че се надява силно да го правят, защото ще носят наказателна отговорност в противен случай. „Активите на банката са намалели с около 1 млрд. лева. Приехме едно законодателство в края на миналата година, в което забранихме да се правят прихващанията в резултат на цесиите. Независимо от това активите са намалели, което означава, че е намерен начин законът да е заобиколен. Квесторите имат правомощия само да управляват банка, а в момента няма такава. След като е намаляло имуществото на банката, логично е да кажа, че те не го опазват”, подчерта Стоянова.

И премиерът и министърът на финансите и Менда Стоянова звучат убедително за широката публика, но дали това е истината за случващото се в КТБ? След като веднъж ни бе разяснено, че от банката са откраднати активи на стойност 4,5 милиарда, а малко по-късно стана ясно, че кражба не е имало, а единствено обезценка на активите на стойност 4,5 млрд! Тогава какво да мислим за последните напъни на политиците за ново законодателство за КТБ? На всеки що годе интелигентен човек е ясно, че 25 години преход не са нищо друго освен откровен грабеж на държавата, която чрез различни политици ограбва себе си.

Защо един министър на финансите като Владислав Горанов настоява и извива ръцете на депутати и политици с искане чрез законодателни промени да въведе  институтът на временния синдик, който ще има повече правомощия?

Владислав Горанов доби известност с това, че направи опит да вземе 8 млрд от пенсионните фондове. Същият Горанов изви ръцете на парламента да му приемат заем от 16 милиарда! А сега Пак Горанов диктува на некомпетентния по финанси и банково дело премиер да му се развържат ръцете със законодателни промени за назначаване на временен синдик?!

Да чуем какво заяви с факти и документи другата страна с казуса „КТБ”:

Даниел Божилов и д-р. ик. н. Вера Ахундова в предаването „Още нещо” от 12 март с водещ Лара Златарева:
Д. БОЖИЛОВ: Още от лятото, преди г-н Борисов да стане премиер провеждахме срещи с него – по принцип подписахме Споразумение и една от точките беше опазване на активите на КТБ.

Бяхме им сигнализирали още тогава, че активите на КТБ се разграбват по един или друг начин и ние бяхме посочили от кого. Тогава и подписахме Споразумение, че ГЕРБ, ако спечелят изборите и имат възможност да управляват, първото нещо, което ще направят заедно с уволнението на Искров е да се спре това разграбване! И тука за нас е голяма загадка защо толкова време им трябваше, въпреки напомнянията, защото ние при всяка възможност им го напомняхме, да установят, че квесторите крадат!

В. АХУНДОВА: Аз искам да кажа нещо. Смятам, че вашите зрители, нашите членове и цялото българско общество ще разбере, че само една структура защитава интересите на кредиторите, вложителите, включително и на Фонда за гарантиране на влоговете – и това сме ние. За какво става въпрос: става въпрос за осем милиарда активи, толкова фигурират в последния одит на KPMG. А с особени счетоводни техники и фалшификации те ги сведоха до един милиард и нещо.

Въпросът е сега, кой краде.  Първата и най-голяма кражба е свързана с криминалното фалиране на КТБ и изплащането на 3,5 млрд.лв. С тези пари авансово са финансирани бъдещите собственици на заплютите от тях активи на банката.

В момента най-крупните закононарушения се правят от Министерство на финансите и квесторите, като последните действат и по нареждане на КТБ, и по нареждане на на министъра на финансите и, предполагам ,директно от кабинета, и за своя сметка. От банката изтичат сериозни суми.

Това са случаите, за които сигнализирахме  и Главния прокурор– говоря за преведените в набирателна сметка на МФ депозити от над 111  милиона лв., които са изплатени на титулярите на депозитите.  Кои са те – не става ясно, тъй като от над 430 трансферни операции са посочени титулярите само на 5-6 сметки- 1-2 общини, подразделения на НОИ и НЗОК,  училища. Дължимите на общините суми бяха около 76 млн.лв., на кого са преведени останалите пари – не знаем. Както не знаем дали те имат правото да бързат обезщетени от държавата при фалит на банка. Все пак нито НОИ, нито НЗОК са на пълна държавна издръжка – там ние превеждаме вноските си, а държавата дава субсидия за липсващите суми.

Най-голямата кражба беше на 26 юни, за над 30 млн-лв. по сметка на ДФГВ /Държавен фонд за гарантиране на влоговете/, които  БНБ, респ. квесторите, върнаха на  Фонда. А е известно, че  те не са гарантирани. 30 милиона трябва да бъдат върнати незабавно. Това е едно.

Второ – трябва да направим една малка сметка, тя е съвсем елементарна: ; около 2,7 милиарда са надгарантираните средства. 3,5 милиарда са изплатени от Фонда, значи, съотношението на дължимите към кредиторите на КТБ средства е  44:46 /%/.. Ако господин Борисов счита, че минимумът, който държавата /която не е кредитор на банката/  ще приберат 1,5 млрд, то при приложение на закона за банкова несъстоятелност 44 %  процента от сумата, т.е. 660 млн.лв. би трябвало да се получи от  вложителите, защото Фондът и вложителите имат еднакви права. Ако очакваната от него сума е чисто 1,5 млрд.лв., то получената от продажба на активи обща сума следва да достигне около 2,7 млрд.лв. Тъй като точно в този контекст разбираме изказването на премиера. Официално имаме едно признание – колко фалшив е така нареченият „одит” на трите одитиращи фирми, защото там посочената остатъчна стойност на активите на банката е определена в размер на около 1,3 млрд. Тъй като никой друг, освен вложителите и акционерите, не настоява да разбере как точно са получени тези обезценки, остава непонятно как г-н Борисов планира да вземе от продажби на активи към 3,5 млрд – 4 млрд. лв. Не зная дали си вярват обаче.

Другият въпрос е свързан с цесиите. Първо, никой няма право да вменява вина на вложителите, които бяха арогантно ограбени с участието на БНБ , прокуратурата и държавните институции, че търсят законови варианти и решения да намалят загубите си. Цесии са направени с около 30 процента от надгарантираните.суми, т.е. за  800 милиона лева. Като една огромна част от тях са сключени от държавните фирми – от държавните фирми в енергетиката и други отрасли и от добре работещи български частни фирми! Второ,  30 процента не могат в никакъв случай да засегнат масата на несъстоятелност, защото те подобряват баланса на банката, като намаляват задълженията й. Т. е., при едно нормално определяне на стойността на обезпеченията в банката и реалния риск за непогасяване на всеки кредит  тези две суми практически се уравновесяват.

Действително най-големите безобразия, най-големите беззакония се извършват под диктовката на министъра на финансите, фалшифицират се документи и в тази връзка трябва да Ви кажа, че по горния случай, тези 30 страници на фирми и хора, които са си получили парите без посочване на името на титуляра по сметката сме подали сигнал до Главния прокурор . И за първи път, при подадени до него седем различни сигнала, бяхме известени, че този  последен наш сигнал е в Софийска градска прокуратура. Какво ще става по-нататък ние не знаем.

Но и още няколко неща: има три линии на разграбване. Едната е свързана с действията на  квесторите, техните юристи и определянето на техните заплати, което не става без одобрението на БНБ.  30 000 лева на месец е възнаграждението на месец на един квестор, 30 000 лева! Два милиона досега, над два милиона са дадени за някакви абсолютно безсмислени юридически експертизи! Банката се източва по прозрачен начин! То се вижда – ние вадим документи и няма никаква реакция, от никъде!

Вероятно този детайл пасва идеално на ситуацията с възнагражденията в БНБ. Вчера ние направихме една справка. По информация от многобройни източници месечната заплата на г-н Искров е  90 000  лева!

Шефът на Федералния резерв, който управлява 52 резервни централни банки, получава 191 000 долара годишно! Искров получава два и половина пъти повече от него! Как да се учудваме на възнагражденията на квесторите!

Второ, чрез промяна на законите очевидно ще се облекчи провеждането на някои специфични финансови операции в затворена банка. А и тя е затворена формално, защото си има сметка в Уникредитбанк, през която работи, а и много парични операции се извършват чрез ръчна обработка. Кажете сега къде се намираме и има ли държава, освен някъде в Третия свят, където ти си пробутваш удобните закончета, лобистки, във всеки момент, когато това ти хрумне. Адресираме този въпрос до г-н Плевнелиев, БСП, ГЕРБ – те проглушиха ушите на обществото с коментарите си, че по-добри от нашите банкови закони няма и че по случая КТБ специални закони за КТБ няма да приемат.

Как става така, че необходимият закон се пише, дебатира и приема на две гласувания за три дни! А ние, при нашите контакти с други партии разбираме, че те имат вкарани законопроекти от ноември, които едва ли някога ще влязат в комисия или парламентарна зала. Т. е. не е важно, че няма защита на потребителите, няма закон за монополите и веригите, които мародерстват български производители – няма движение по нещата, които тровят всекидневния ни живот, не се гласуват  законите, които реално са необходими на хората. Но пък нужните ни закони ще вкарваме за три дни всеки път, когато лобисти ги поискат…

Минахме през заплати, минахме през тези операции, които се извършват в полза на наши хора, много голяма част от цесиите са направени от хора, от близкия кръг от правителството, ДПС, те са поименни, те съществуват в списъците и се виждат.

За осъществяването на някои от цесиите, категорично го казвам, има открити сметки в края на ноември за един ден и закрити – същия ден! Спасени са всички държавни пари, спасени са мини, тецове, Булгаргаз, но не и ние, вложителите. Защото ние, над 250 000 души номинално, няма да излезем на улицата, но 10 миньори или транспортни работници като влязат под земята, веднага се отменят закони и решения.

В парламента Бойко Борисов заговори за държавен, служебен синдик? Няма такава фигура!

Д. Б.: За проблемите, които възникват в КТБ е говорено и с г-н Борисов, лично, както Ви споменах още лятото, този проблем е ясен. Когато парламентът се състави, ние внесохме един куп документи, отговорът тогава беше: „Ние няма да правиме закони за КТБ!” И на практика какво се получи, получи се точно обратното, направиха един закон за КТБ, с който ощетиха надгарантираните вложители. Сега искат да направят втори, защото установиха, че първият, който направиха, не им върши работа, защото пак не са го дообмислили, защото той пак беше правен така, на коленце, за три дена. Просто някой даде някакви предложения, премиерът излезе и каза: „Тука това много бързо трябва да се случи!” И те го гласуваха за три дни, без обсъждане и сега, хоп!, ама той не работи! И сега искат да направят същото, и то пак няма да работи.

Спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да позволят на Фонда за гарантиране на влоговете да влиза в управлението на закъсали банки, още преди те да са обявени от съда във фалит!

Това поиска премиера Борисов, около това се обединиха странно управляващи и опозиция в парламента?!

В. АХУНДОВА: Нека да вкарат – в България  има 10-ина банки, които се спрягат като проблемни и да видим дали няма да фалират в следващите три дни! Това е такъв нонсенс – аз не разбирам! Премиерът на една държава не е длъжен да разбира от всичко. Но не може всеки, който му подшушне на ухото нещо, каквато и да е екзотична идея, той да я изплясква пред обществото веднага и да се готвят законови промени! Ние наистина сме по-зле от държава от Третия свят!

Съставена беше парламентарна комисия за анализиране на казуса  КТБ! В нея виждаме Йордан Цонев, Петър Чобанов, Румен Гечев…

В. А.:Това е най-смехотворното нещо, ако не е трагично! Значи този, който не е набеден, а обявен за един от виновниците, за срива на КТБ, влиза в Комисията! Петър Чобанов – той ще замита следи! Горните имена разбират от фалити, за втори път практикуват и надявам се, да няма трети път! От 97-ма са натрупали опит, приложиха го. Ето  защо има нещо, което ние се опитваме да покажем на обществото: след реституцията на земеделските земи в реални граници и двете форми на приватизация, това е най-големия държавнически гаф, който някоя държава е допуснала! Правят, струват, спасяват банки, влизат в капитала, но никой не си е позволил такъв разгул!

Да се загубят 10 процента от Брутния вътрешен продукт! Активите на 10 процента от индустриалната собственост на държавата сега ще потънат в абсолютно нечисти ръце!

Д. Б. : И най-интересното е, че няма виновни! Засега няма виновни. Ами до момента срещу бившето ръководство на банката и Цветан Василев е повдигнато едно обвинение за откраднати 200 милиона. Приемаме го на доверие, защото това не е доказано, но тука въпросът е къде са другите 4, 5 млрда, за които просто не се говори. За които Прокуратурата девет месеца на практика не прави нищо, а най-дългите срокове в НПК са три месеца. Хайде да са го удължили на 6 месеца, защото е много сложно, но ни звук, ни стон! Да има съдебно производство, за да се види кой е прав – вложителите и акционерите, които твърдят, че банката е имала ликвиден проблем и реално е следвало тя да бъде подкрепена и да продължи да работи и до ден-днешен, или БНБ, която твърди, че от тази банка са откраднати 4,5 милиарда!

След като има такъв спор – съдът трябва да се произнесе и въз основа на документите да постанови Решение…А не да ни казват – вие нямате право да питате!

В. А.: Няма откраднати 4,22 милиарда. Вижте, тази сума беше сервирана удобно от БНБ! 4, 2 милрд е размерът на обезценките, които са направени по някаква дяволска технология, неизвестна на света, от така наречените „одитори!“ Няма такива суми, които да са изнесени с куфарчета с пари! Активи за 8 милиарда има в тази банка, и те са във вид на инвестиции. Сега, дали имат обезпечение тези инвестиции, или не – прокуратурата трябваше да отговори! По кръгове фирми, къде са тези обезпечения, но в банката към 31 март 2014 година, има активи за над 8 милиарда лева!

Технически са намалили тази активи в банката, технически са намалили с тези 4, 22 млрд! Ние искаме да знаем как, защо, по каква методика! А не, че някой е взел и изчезнал с тези пари! Няма такова чудо!

Т. е. въведоха цялото общество в една тотална заблуда, и повтарят включително и колеги финансисти: откраднати са 4,5 милиарда лева! Това е един абсурд – има експерти, има специалисти в тази страна. Тези, които не са зависими, казаха мнението си. Вие , които сте  една от малкото медии, които показват всички гледни точки, редовно ги каните за анализ и коментар.! Ние, например, не можем за обсъждаме по определени медии тези въпроси, защото на тях са им дадени определени насоки. Те работят или излъчват само това, което е удобно на управляващите.
Става въпрос за огромни интереси, става въпрос, че няма откъде да се вземат други пари.

Забележете: 62 процента от българите са против гласуването на този дълг! Тези милиард и половина, които господин Борисов очаква да прибере от банката – те не са заложени в бюджета! Защото ако бяха заложени, нямаше да вземат разрешение за 16 милиарда, а за 14,5 лв дълг! Те дори не очакват тези пари и затова въпросите стават все повече. Има няколко групи, които са наточили хубаво зъби за активите, те срутиха банката, но банката не беше срутена само защото Делян Пеевски или някой друг е желаел. Цялата държавна машина участваше в това срутване на банката! Сега фактически квесторите, които нещо са прибрали там, сума от 1-2-5 милиона да кажем, и са разрешили законно цесии, ще се окажат главните виновници, а всъщност главните виновници са други. И те са в БНБ и в правителството! И в това съвместно действие те пазят се взаимно Затова няма оставки и разследване.

Искров си стои в БНБ, КФН не е виновна, не може да стартират дело срещу конфликтите на интереси и дела срещу одиторите, защото квесторите не дават официално информация на сертифициращата агенция или на проверяващите… Може ли да си представите  какво става в тази държава?

Министърът на финансите Владислав Горанов каза: Има консенсус за спешни законодателни мерки с оглед опазване на общия интерес, на всички граждани и кредитори по казуса КТБ.

В. А.: Всъщност интересът вече е загубен, късно е, защото българските граждани са загубили до момента номинално 3,5 милиарда, които ще плащат години наред. Загубили са от това, че маса фирми фалират, не могат да работят, загубили са от това, че част от тези пари биха са въртели в икономиката и на пазара, за да стимулират производството. Загубите са над 7-8 милиарда досега. Оттам нататък, при доказана вина или бездействие на надзорните институции, следват компенсациите, които ще бъдат поне още 3-4 милиарда! И лошото е, че ние предупредихме, и че тези цифри, които се въртят в обществото, ги подадохме като макроикономически анализ за близките 24 месеца! И с тях разполагаха и служебният финансов министър, и новият, и госпожа Менда Стоянова, и въпреки това продължават да твърдят, че не са имали такава информация. Не само това  – възложиха на БНБ на заседание на Бюджетната комисия в края на ноември ,първо, да подготви прогнози за последиците от фалита на банката и, второ, да ангажират международни одитори, експерти и така нататък. И нищо не се случва! Нещо да сте чули по тези въпроси?

Д. Б.: Сега отново ни казват – ние ще ви пазим правата… ние сме дали предложения за изменения в законите още при съставянето на парламента, ние не искаме някакъв синдик, назначен незнайно от кого, да ни пази. Ами искахме в този Законопроект, който сме дали на всички партии ,да се формира един орган, който е подобен на Комитета на кредиторите в обикновената несъстоятелност, така че да има възможност, тези, които са ощетени, т. е. вложителите, да могат да имат права и те сами да защитават интересите си, а не някой ей така да казва: АЗ РАБОТЯ ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС!, защото ние им нямаме доверие. Скоро излезе едно проучване за доверието в съдебната система, 84 процента от хората не вярват в тази система! Ако гледаме социологическите проучвания за правителството и парламента, дори и най-оптимистичните да вземем, пак 70 процента от хората в тази страна не им вярват! А те казват: НИЕ ЩЕ ВИ ЗАЩИТАВАМЕ ИНТЕРЕСИТЕ, И НИЕ ЩЕ ВИ ГИ ПАЗИМ!? В нормалните държави ти дават права и възможностите да ги отстояваш сам, ние искаме същото. В тази връзка говорихме с една жена от организацията –  тя е румънка по националност, но живее в България. И стана дума за две неща, първо, за съдебната реформа. В Румъния е внесен Законопроект, по силата на който се иска падане на така наречения имунитет на съдиите и възможност да им се търси материална отговорност.

Втората точка предвижда, че министърът на финансите да е задължен да потърси такава от магистратите, когато техни решения са отменени на европейско ниво.

И там върви дебат на тази тема и обществото е много „за” това да се направи, защото се оказва, че Румъния, както и България, е загубила милиони левове от осъдителни решения заради бездействие на магистрати. В България дори не се отваря този дебат!

В. А.: Ние сме в контакт с Европейската комисия, изпращаме периодично доклади. Нашите доклади са с доказателствен материал. И наистина се надяваме на тяхната международна експертиза и те да изискат и получат тези измислени одитни оценки на обезценките.

Няма законен начин в Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде назначен синдик, докато не приключат делата срещу отнемането на лиценза и трезорът не бъде обявен в несъстоятелност. Това твърдят представителите на вложителите и акционерите в банката.

Оказва се, че настоящият и. д. шеф на Банков надзор Нели Кордовска изтеглила парите си в извънработно време?! И то след като банката вече е била затворена.

Оказа се, че съществува Списък от 29 страници на бюрото на министъра на финансите, по който се изплащат пари.

Оказа се, че Министерският съвет е взел Решение на 2 декември за изплащане на парите от въпросния списък.

Оказва се, че за това изплащане имало писмо на министъра на финансите Владислав Горанов от 5 декември, но три дни по-рано МС вече решил исканото от него в писмото?!

Четете в продължението още един разговор с Даниел Божилов и д-ра на ик. науки Вера Ахундова, от неправителствената организация „Ние, гражданите“ разкрива в детайли някои държани досега в тайна действия на политици.