КТБ се граби сега и ще се източи пак сега

1
Добави коментар
addicted
addicted

Политиците, пришпорени от министъра на финансите бързат за КТБ много, но защо? Абсурдите в затворения трезор продължават…

Борисов: „Надявам се бързичко колкото, в рамките на седмица да може всичко това да се направи и да е със стара дата. Тези, които са си позволили…вижте какво, когато става въпрос да стотици милиони, някой квестор може да си сложи главата в торбата, кога ще го осъдят, как ще го осъдят, всъщност ние очакваме поне милиард и половина поне да върнеме това, което сме дали като държава. Да не кажеме, че би трябвало всичко да си върнеме.”

Какво става с вложителите в КТБ, къде отиват всичките авоари на тази банка, какви са разследванията, какво прави съдът в момента, дали няма да ни настръхнат косите като разберем всичките лъжи или истини, които се откриват всеки ден? – Така започна предаването на news7 „Още нещо” на 16 февруари. Водещият Владислав Прелезов и колежката му Лара Златарева. Нови абсурди около затворената Корпоративна търговска банка разкриха в предаването съпредседателите на неправителствената организация „Ние, гражданите“ д-ра на ик. н., Вера Ахундова и Даниел Божилов.

По думите на гостите в момента само негарантираните вложители са останали излъгани в аферата, а държавните фирми са успели да изнесат парите си. Малките частни фирми обаче са обречени на фалит.

В момента сценаристите на това шоу имат за цел да приберат активите, заяви Ахундова. Според нея държавата е съгласна да се платят 4-5 млрд. лв. само и само да се потули истината.

Излъганите са много, в крайна сметка излъган се оказа целият народ – поясниха Вера Ахундова и Даниел Божилов.

Вера Ахундова: Това е от икономическа гледна точка. От юридическа, нещата не са приключили. В момента върви усилена дейност в КТБ, дори са назначени директор инвестиции в банка, не знам къде се готвят да инвестират. В момента банката се управлява де факто от министъра на финансите. Понеже Искров и кликата там не подават оставки, и нямат намерение да се оттеглят, за да не се признае някаква вина, очевидно е, че този, който диктува нещата е министърът на финансите. Банката е ликвидна в момента, тя има достатъчно средства, но се използват държавни механизми и решение на Министерския съвет, за да се извършват най-вероятно незаконни действия. Например има едно решение на МС, за компенсиране на бюджетни организации и това касае общините. Решението на Министерския съвет е от 3 декември миналата година, има посочено писмо на министъра на финансите от 5 декември, става въпрос за откриване на набирателна сметка, тук са 29 страници, вижте, показвам Ви ги, но вижте основанието – на 2 декември е извършено всичко, преди каквито и да било документи да се задвижат. 2 декември, на основание на Решение от 3 декември, и писмо на министъра на финансите от 5 декември?! Ако прегледате тези 29 страници, има само 5-6 имена, например община Созопол ще видите, две училища средни, които не са пряко свързани с бюджета, ще видите НОИ, НЗОК и нищо друго. Значи в тази сума, 111 милиона, има поне 45 субекта, на които са дадени пари, т. е. на който трябва, защото сумите, които трябваше да бъдат възстановени на общините са 75-76 милиона. Основание за превода – решение на МС от 3 декември и писмо на министъра на финансите от 5 декември. Датата на осчетоводяване е от 2 декември, а освен това пише на основание на Решение на МС от 3 декември и писмо на министъра на финансите от 5 декември! Министерският съвет решава на 3 декември, Решението е прието на 4-ти.

Абсурдът е, че една банка е затворена, но по списък, с двойно антидатиране са преведени на дадени субекти милиони, докато другите не могат да си получат парите и ги губят?!

В. Ахундова: Банката в момента генерира такъв доход, с какъвто много малко големи фирми могат да се похвалят! Над 300 милиона са в трезорите на банката, несъбрани дори в централния трезор. Продължават операции, плащат се някакви юридически разходи и аз дори не зная какво, тука има една заповед на квесторите от 6 януари, която е абсурдна. Значи, когато са гласували, нали нямаше да гласуват закони за КТБ? – те гласуваха три поправки. С една заповед, те сторнират не само операции по цесии, защото цесия представлява това, което БНБ изрично разреши, ако не се лъжа юли или август, когато кредитополучателят и депозитарят са едно и също лице, да се прихване. В момента анулират и тези операции, но има и друг абсурд, със самите работещи в банката, 700-800 души, защото при забавянето на работните им заплати са получили овердрафт /В банковото дело – договорено с банка допустимо надвишение на плащанията над остатъка по сметката – бел. Л. М./, дали да е 400 или 1000 лева, те са сторнирали и тези операции, защото министърът на финансите им е поставил задача: колкото се може повече пари. Как, с наказателни лихви, като върнете назад задълженията и ги анулирате… Надгарантираните служители са ощетени, но това не представлява за тях някакъв интерес, ние сме приключени. За тях в момента представляват интерес активите на банката. Групирани вече и разпределени, допълнителната обезценка от последния Доклад показва, че обезценката не е 87 процента вече, а 98 процента. Т. е. при един пакет от 2 милиарда например, ще ги купят за стотина милиона я има, я няма и бързат, страшно много бързат! Затова искат веднага да започне процедурата по несъстоятелност, там има един срок от 70-90 дни,  да могат да си прибират това, което смятат, че им е дължимо. Значи в момента предмет на атаката са добрите предприятия, които са взели нормални кредити, които работят, които изплащат  и сега, за да ги приберат. Юридически, Даниел ще ви обясни…

Даниел Божилов: Юридически българският съд, на който според последните проучвания стана ясно, че има 94 процента от българските граждани не вярват, каза, че нито вложителите, нито акционерите в банката имат какъвто и да било интерес да атакуват решението на БНБ. Реално затварят нещата, че само квесторите, които де факто са орган на надзора на БНБ могат да атакуват решение на Управителния съвет на БНБ, което е абсурдно. „Нямат правен интерес” означава: те не са засегнати и нямат интерес да водят подобно дело?!

В. Ахундова: Фактически имат една цел: най-незаконното от поредицата незаконни действия, които се вършат в момента, са тези обезценки, т. е. основанията за фалита, за отнемането на лиценза. Те са толкова незаконни, това не са счетоводни документи и са най-„секретните” документи, които не искат да извадят!

Даниел Божилов: 97-ма година помним какво стана, пак по същия начин казаха че нямат правен интерес, те извървяха цялата процедура… И най-интересното е, че самият съдебен състав, който е постановил това определение се позовава и на него, като го чете като Дявола Евангелието, да, тогава са ни осъдили, защото Законът казва, че не може да се обжалва, а сега казва, ето, може да се обжалва! Значи, по принцип ние можем да го правиме…

Вл. Прелезов: Значи за едни законът важи, а за други – не важи. Да кажем на зрителите: не е ли в момента финансовият министър този, който разрешава казуса?

В. Ахундова: В момента сценаристите на това шоу имат една цел – те трябва да приберат активите. Ако Висшият административен съд не стигне до гледане на делата, следват директно жалби към Люксембург. Само че сега съдът няма да гледа дело по същество, а просто ще присъжда компенсации, обезщетения и така нататък. Т. е. държавата е поела риска и пет пари не дава, т. е. държавата, всички ние ще платим 4-5 милиарда обезщетения само за да не излезе истината. Истината е кой ще ги открадне парите. Ние сме свършени, вложителите. А и с цесиите, ако ги отменят, или се опитат да ги отменят, защото те са противоконституционни като решения, те ще унищожат 15-20 процента от средния бизнес, защото това са пари на средни и малки фирми, вложителите и кредитополучателите. И в този аспект да ви кажа, понеже изкараха вложителите далавераджии, ето списък на държавните предприятия, които са направили цесии. Няма държавно предприятие, което да не е направило цесия, независимо…

/Водещата Лара Златарева показа Списъка пред камерата на предаването. В него на първо място са: Булгаргаз, Топлофикация ЕАД, Български енергиен холдинг/

За госпожа Кордовска /Нели Кордовска, в момента е начело на „Банковия надзор” в БНБ – бел. Л. М./: там е проблемът конфликт на интереси, използване на вътрешна информация… Кордовска си е взела парите в извънработно време, надгарантираните… В коя банка аз мога да отида в извънработно време и да си взема 64 000 евра, защото за нас се прави предварителна заявка. /Става дума за периода след много месеци от затварянето на банката, когато започнаха най после да изплащат пари на вложителите – бел. Л. М./. На двама наши клиенти ето имената им, това е станало преди изтеглянето на парите на Кордовска, и преди обявяването на специален надзор – сторнирани са им сделките, не са им признали, въпреки че преди Кордовска и преди затварянето на банката са извършени тези операции, и вървят по веригата: жалба до БНБ, квесторите изрично са наредили да се върнат, понеже не е търговска другата банка. Значи, отиваме с молба до БНБ за Административния съд и БНБ абсолютно вулгарно  арогантно отказва, не внася жалбите на хората до Административния съд! /Искров не подава оставка, защото го приема като признание завина. Трябва да се постави начело на БНБ такъв човек, който да заличи следите от свършеното в КТБ. – бел. Л. М./.

Миналата година, преди изборите нямаше политик, който да не обещае, че ще накаже виновниците. Силвия Пенева, която беше в проверяващата българска „Делойт и туш” пое сертифициращите функции във фонд „Земеделие”, твърди се, че доста голямо посолство е лобирало за тази цел. Димитър Костов беше номиниран за надзорник №1, Калин Христов мълчи, той е в пълен конфликт на интереси, всички виновни вървят нагоре.

Вл. Прелезов: Какво ви е мнението за този 8 милиарда евро кредит, появи се едно листче в парламента и …

В. Ахундова: Аз мога да ви кажа, че никъде не се прави по този начин. Моята тясна специалност е това /Вера Ахундова е доктор на икономическите науки – бел. Л. М./. Никъде не се обявява предварително срока, никъде не се обявяват предварително условията на кредита – това е начало на корупционна практика. Но ние предполагаме, че в тази сума се включва поддръжка на банковия сектор, защото ние настояваме тази методика, която беше приложена в кавички, към КТБ да се приложи към другите банки. Да ни съобщят какви са резултатите и така наречените безлихвени кредити, от 10-12 години и свързаността, която в много банки е по-висока от тази в КТБ, въобще нещата не ни изглеждат твърде розови. Очевидно е, че те са решили, че в никакъв случай не трябва да излезе истината, че очевидно ще платят обезщетенията, което са в рамките на поне 4-5 милиарда… Тези суми ще се платят, и те трябва да бъдат предвидени в бюджета. Но начина, по който се предлага такова драстично увеличение на дълга, нали разбирате, че условията, при които ще се договаряме, няма да са най-благоприятните, това е сигнал, че имаме голяма нужда, че имаме проблеми… Финансовият пазар е много чувствителен, той реагира на слухове, на публикации, на настроения, и за мен тази позиция, и това обсъждане на подобен дълг, просто граничи с бъдещи…

Даниел Божилов: Те взеха 4 милиарда още с идването си и сега още 16!

В. Ахундова: Значи ние подписахме, имахме Споразумение с ГЕРБ, лично одобрено от Бойко Борисов, ние призовахме нашите членове да гласуват за тази партия защото разчитахме на рационално решение. Борисов, той не е длъжен да знае всичко, никой не знае всичко, но ако той разчита на този си финансов министър както и на предишния, аз просто не съм въобще оптимист за това, което ще се случва.

Коментар „Хроники“. Предадох два разговора в студиото на едно предаване в телевизия news7, гостите и темите от тези предавания не можеше да се чуят в нито една друга телевизия. Причини много: шеф на „Банков надзор“ тегли от затворен трезор лични средства в извънработно време, пари се връщат по Списък, очаква се вземане на 1,5 млрд от КТБ, но тези пари ги няма в Бюджета!

Няма да изреждам всички закононарушения, безотговорността на оторизирани лица от БНБ, безнаказаността на хора от БНБ, парламента и правителството. 9 месеца не е ясно какво върши Прокуратурата по казуса „КТБ“, медии услужливо повтарят лъжи и мълчат за истини…

КТБ не бе ограбена, КТБ се ограбва след затварянето й под благосклонния поглед на финансисти, политици и депутати.

Помислете за едно: всяка банка може да се изпразни по схемата „КТБ“. Законът е в ръцете на хора, които няма как да не знаят какво вършат.

Защо замлъкна Румен Гечев за банковата ваканция, обсъждана при президента? Ще даде ли Росен Плевнелиев Стенограмата на депутатите от това заседание за искана банкова ваканция на парламентарната комисия за КТБ? Едва ли.

Аз мога единствено да давам трибуна на истината – изводите оставям на читателите.