Почистване на стените и тавана

1
Добави коментар
mebelenblog
mebelenblog

Идва пролет, а с нея и основното почистване на дома. В няколко поредни статии ще ви дадем съвети как да почистите различни части от дома си. Започваме със стените…

Стени, боядисани с вар или постна боя

Облицовката трябва да се подновява през 2-3 години според замърсяването. Почистват се от праха  от наслоения пушек с четка от конски косъм (или с метла, увита с мека кърпа), като се четкат все на една страна, за да не се образуват бразди. Почистват се също и с чаршаф, напръскан с няколко капки растително масло или терпентин. За да се напои равномерно с  мазнината, чаршафът се навива на стегнато руло няколко часа преди чистенето. Почистването се извършва ръчно с помощта на стълба, като чаршафът се мести бавно по стената.

По същия начин се почиства и таванът.

Почистването на стените се извършва лесно и бързо с прахосмукачка.

Стени, боядисани с блажна боя

Почистват се, като се търкат с кърпа, потопена в хладка вода, в която е прибавен спирт или амоняк (1-2 лъжици на 1 л вода), а след това бързо се измиват само с чиста хладка вода и се подсушават, като се изтриват със суха кърпа или кожа (гюдерия).

Миенето може да се извърши с отвара от трици, която се приготвя, като се варят 1 кг трици в 6 кг вода в продължение на 25 минути. Към отварата, след като се прецеди и охлади, се прибавя една лъжичка амоняк на 1 л отвара.  След измиването стените се избърсват с кожа (гюдерия).

Миенето не бива да се извършва със сапун или препарат за пране, защото стените ще изгубят лъскавината си. Ако се мие и таванът, започва се от него, но за да не се замърсяват стените от стичащата се вода, те се намокрят със студена вода.

Тапети от хартия

Почистват се с прахосмукачка отгоре-надолу. Ако по тях има петна, те се чистят с топка от средата на хляб, престоял 24 часа.

Миещи се тапети

Почистват се като стени, боядисани с блажна боя.

Гипсов таван

Почиства се чрез избърсване с метла, обвита с чиста, суха, мека материя или с меката четка на прахосмукачката.

Стени с каменна облицовка

Почистват се като се измиват със сапунена вода или перилен препарат, разтворен във вода, а след това се изплакват с чиста вода и се подсушават с кърпа.

Дървена облицовка

Избърсва се ежедневно като мебелите. Ако по облицовката има леки  петна, тя се избърсва с леко навлажнена гъба. При по-голямо замърсяване, се мие с вода от трици, като се започва отдолу и се изплаква с мярка.