„Най-грозната жена на света“ отвръща на удара

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Лизи Веласкес, родена с много рядък генетичен дефект, разказва историята си в документалния филм A Brave Heart (Едно смело сърце).

Представете си, че сте на 17 и докато сърфирате в интернет, се натъквате на клип в YouTube, озаглавен „Най-грозната жена на света“ – и оттам ви гледа вашето собствено лице… Точно това се е случило с Лизи Веласкес, която днес е на 26, разказва MTV.

Тя има изключитено рядко вродено заболяване – толкова рядко, че дори си няма име. Болестта засяга зрението и имунната й система, но най-видимата й проява е върху тялото й…

На пръв поглед Лизи, едва 27 кг, изглежда като жертва на анорексията – няма никакви телесни мазнини. Тя буквално е „кожа и кости“, защото всъщност не е в състояние да наддава на тегло.

Години наред обект на подигравки и обидни коментари, младата жена не се затваря в себе си, а прави собствен канал в YouTube, който вече има над 320 хил. абонати, и става влогър. Тя води и активна кампания срещу тормоза и дори свидетелства пред Конгреса в подкрепа на законодателната инициатива против подобни прояви.

Тези дни в САЩ се състоя премиерата на документалния филм „Едно смело сърце“ (A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story), който разказва нейната житейска история от самото й рождение.

А какво мисли за човека, качил онзи клип по неин адрес? „Бих му благодарила – защото ако не бях намерила видеото, то нямаше да ме тласне да променя нещата.“

Да стане мотивационен лектор я вдъхновява и речта, която изнася пред 400 свои съученици в гимназията, за да им обясни – по молба на директора – какво представлява заболяването й.

Лекцията й от поредицата TED Talks е най-гледаната за 2013 г. – над 7 млн. пъти. В нея Лизи споделя как е открила положителните страни на своето здравословно състояние и дори фактът, че вижда само с едно око, си има своите предимства…