Слънчево затъмнение над България днес

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Слънчево затъмнение над България днес 20.03.2015Публикувано в: Астрономия

Частично слънчево затъмнение. Снимка: Колийн Пински

При повечко късмет, ако облаците се разкъсат, днес ще можем да наблюдаваме частично слънчево затъмнение. Това се отнася, разбира се, и за хората на по-голяма надморска височина, за които облаците няма да представляват пречка.

Според учените от Националната астрономическа обсерватория в Рожен в София затъмнението ще започне в 10 ч. 41 мин. 51 сек. В момента на най-голямо закриване Луната ще „отхапе“ почти 53% от слънчевия диск. Това ще се случи в 11 ч. 49 мин. 05 сек. Затъмнението ще трае 2 часа 16 минути и 16 секунди и ще приключи в 12 ч. 58 мин. 07 сек.

За останалите части на България времето на максимално закриване и степента ще се различават. В крайните северозападни райони на страната (Видин) максималната фаза ще е 56% и ще настъпи в 11 ч. 49 мин. 56 сек. За Бургас фазата ще е 49%, а времето на максимума ще настъпи в  11 ч. 57 мин. 17 сек. 

Разбира се, за да наблюдаваме слънчевото затъмнение трябва задължително да разполагаме със специални очила или прибори, създадени точно за целта. 

Затъмнението ще се наблюдава като пълно в северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Частично ще бъде над Гренландия, Исландия, Северна Америка, Северна Африка, Западна Азия и – както вече разбрахме – в Европа.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!