Метаболитна възраст – що е то?

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Какво е метаболитна възраст и каква е връзката й със здравословното ни състояние и фигурата. Научете малко повече за метаболитната възраст.

Метаболитна възраст – що е то?

Какво е метаболитна възраст?

Метаболитната възраст е число, което се изчислява като се провери базовото ви метаболитно ниво, сравнено с базовото метаболитно ниво за хора от вашата възрастова група. Всъщност метаболитната възраст е нов термин, който е популярен в сферата на здравословното хранене и фитнеса и отразява активността на метаболизма ви.

Любопитно: Базовото метаболитно ниво е количеството енергия, което тялото ви използва за единица време, при все че различните фактори на средата са неутрални

Как да се изчислява метаболитната възраст?

Изчисляването на точната метаболитна възраст се прави след като се вземат предвид куп фактори. Най-често за това са необходими професионалисти. Ако обаче искате да видите сами у дома каква е вашата метаболитна възраст, ще трябва да използвате данни за височина, килограми и възраст. При професионалното изчисляване на метаболитната възраст се използват и данни за физическата активност, генетична предопределеност към напълняване и история за затлъстяване в семейството, хранене и т.н.

Вижте също:7 типа храни, които забавят метаболизма >>>10 хитрини за отличен метаболизъм >>>

Лесен вариант да изчислите ориентировъчно метаболитната си възраст е като използвате различни онлайн калкулатори.

Какво е значението на метаболитната възраст?

Ако метаболитната ви възраст е число, по-малко от истинската ви възраст, значи сте в добро здраве и метаболизмът ви функционира отлично. Хора с метаболитна възраст, по-ниска от годините им, най-често са слаби, могат да се хранят, без да се притесняват, че малките прегрешения, ще повлияят на килограмите им.

Важно: Метаболитната възраст може да варира при различните измервания. Метаболитната възраст се променя с годините

Хората, чиято метаболитна възраст е по-голяма от реалната им възраст, имат проблеми с обмяната на веществата. Техният метаболизъм е по-бавен, възможно е да страдат от нередовен стомах, дори запек. Хората с голяма метаболитна възраст трябва да внимават как се хранят и да са физически активни. Комбинацията от хранене и упражнения ще подобри метаболизма им.

24.03.2015/ Радослава Михайлова