Традицията на Златната ябълка

1
Добави коментар
markcomm
markcomm

Детайли

Категория: Информирани

Автор: Виолета Манолова, списание Палитра стил – PalitraStyle.com

“Преблага и бърза застъпнице на православните християни, Пречиста Богородица, Дево! Пред Твоя свят и чудотворен образ Ти се молим: дарувай с рожба безплодните съпрузи, които с вяра Ти се молят и спаси нашите души!” (Из “Акатист на Пресвета богородица в чест на чудотворната икона, наречена “Златна ябълка”)

По време на Великденския пост, във всички църкви в Пловдивско иконите на Богородица са обкичени с гирлянди от ябълки. Вярва се, че ябълките помагат на бездетните жени да заченат мечтаната рожба.

Преданието

Преданието датира от 1765 г. Игуменът на манастира “Св. св. Кирик и Иулита” Ананий Клинис описва в синаксара чудо, свързано с празника.

“В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богодица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. 

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната  Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак,  ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, ”Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои.

И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.”

Традицията днес

Божията майка и днес продължава да твори чудеса и да помага на искреновярващите да се сдобият с жадувана рожба. Ябълките се раздават в Петата седмица от Великия постслед празничната света литургия. Те са престояли в църквата от началото на поста, пропити са от силата на иконата на Пресветата Майка (всички икони на Богородица са лечебни), от ежедневните горещи молитви на свещениците, от песнопенията и тамяна. Ябълката се изяжда на гладно като се разделя по равно между мъжа и жената. Дръжката и семките се заравят в почвата на здраво и красиво стайно цвете.