Вкусен диетичен шоколад

1
Добави коментар
BulFootball
BulFootball

Вкусен диетичен шоколад

Nadpis.com

27/03/2015

Диетичен шоколад навлиза на пазара.
Вкусен и полезен за тялото ви шоколад ще се продава в магазините.

За повечето хора шоколадът е удоволствие, на което се наслаждават в момент на слабост, пише Popular Science.

Какаовите шушулки, от които се приготвя обаче са и богат източник на полезни полифеноли, а сега изследователи са открили различен метод на обработка, запазващ по-голяма част от тези съставки, без да променя любимия вкус.

Международният научен екип е представил работата си на конференцията на Американското химическо общество в Денвър.
От какаовото дърво до сладкото блокче, шоколадът преминава през радикална промяна. Работниците събират шушулките от дървото, след това изваждат горчивите семена от шушулките, за да ферментират и да бъдат изсушени на слънце.

Изсушените семена се изпичат и смесват със захар, мляко и други продукти, за да се получи крайният резултат.
По време на обработката лакомството загубва част от хранителните си елементи.

Един от тях е полифенолът, чиито антиоксидантни качества доказано помагат при рак и сърдечни заболявания. За да запазят антиоксидантното действие, учените са решили да добавят една допълнителна стъпка в производствения процес – съхраняване на шушулките за няколко дена след събирането им и преди отстраняването на семената.

Традиционно това не се прави и ефектът върху хранителното съдържание е бил напълно неизвестен, затова учените са изпробвали различни периоди на съхранение за 300 шушулки. Изследователите са открили, че в семената се запазват повече антиоксиданти. Това се дължи на факта, че при съхранението семената абсорбират допълнително хранителни вещества от външните люспи.

Екипът е експериментирал и с начина на печене на семената и е установил, че антиоксидантното действие се запазва в по-голяма степен при печене на по-ниска температура за по-дълго време. Оказало се е, че оптималният период за съхранение на шушулките е една седмица. В резултат шоколадът е не само по-хранителен, но по-сладък на вкус, вероятно понеже горчивите зърна са били по-дълго в контакт със сладката месеста част на шушулката. Изследователите планират да продължат проучването си с допълнително усъвършенстване на процеса на печене.

Коментари

коментара