Рецепта с ориз, калории наполовина

3
Добави коментар
BulFootball
BulFootball

Рецепта с ориз, калории наполовина

Nadpis.com

27/03/2015

Диетична рецепта за приготвяне на ориз.
Отслабване с хитова рецепта.

Често оризът се приготвя чрез варене, но нова рецепта, разработена от екип от учени, намалява калориите на зърнено-житната храна, пише Tech Times.

Методът може да помогне да се намали и нивото на затлъстяване в Азия и други региони, където оризът е основна част от менюто.

Нивата на затлъстяване се увеличават в световен мащаб на фона на все по-големите хранителните порции и застоялия начин на живот.
Оризът съдържа както бързо, така и бавносмилаемо нишесте, като лесносмилаемото нишесте се разгражда до глюкоза в тънките черва, която след това навлиза в кръвния поток.

Излишната глюкоза се съхранява в черния дроб и мускулите под формата на гликоген – вид въглехидрат.

Тялото го използва, превръщайки го в химическо гориво, когато е необходимо. Излишните количества обаче се натрупват под формата на мазнини.
Една купичка традиционно приготвен ориз съдържа около 240 калории. Увеличаването на съдържанието на трудносмилаемо нишесте би могло да бъде начин за намаляване на калориите, усвоени от тялото, са предположили учените.

„Установихме, че увеличаването на съдържанието на устойчиво нишесте (RS) може да е нов подход към решаване на проблема“, казва Судхеир Джеймс от Колежа за химически науки в Шри Ланка.

При новия метод за приготвяне към врящата вода се добавя една чаена лъжичка кокосово масло, преди да се добави половин купа несварен ориз. Оставя се да ври на слаб огън 40 минути, а след това се държи на хладно 12 часа. Погълнатото от ориза кокосово олио променя молекулите на нишестето, правейки ги по-малко податливи на въздействието на храносмилателните ензими. Притоплянето на ориза не връща обратно калориите, категорични са изследователите.

Следващата цел на проучването им ще бъде да установят дали други видове олио, освен кокосовото, имат същото действие.

Експерименти върху хора ще покажат, дали новият метод за готвене ще доведе до реален ефект на отслабване.
Оризът се култивира от хората от между 8200 и 13500 години. В момента тази храна доставя 20 процента от калориите, консумирани в глобален мащаб.

Превод и редакция: Екатерина Антонова – аг.Фокус

Коментари

коментара