Кейт Уинслет строи градините на Версай

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Носителката на „Оскар“ играе в премиерния „Малки бъркотии“, режисиран от Алън Рикман, който е оставил за себе си ролята на Луи XIV

В историческата драма „Малки бъркотии“ Кейт Уинслет (с „Оскар“ за „Четецът“) и Алън Рикман, вече и в ролята на режисьор, работят отново заедно – за първи път след снимките за „Разум и чувства“ преди близо две десетилетия.

Годината е 1682. Сабин Де Бара (Уинслет) е волева млада дама и талантлив озеленител, работеща в градини из френската провинция, докато един ден не получава неочаквана покана – да се яви на интервю за работа в двора на крал Луи XIV (Рикман).

При срещата си с нея известният архитект на кралските паркове Андре льо Нотр (в ролята – белгийския актьор Матиас Шьонертс), първоначално е смутен от далновидността и начина й на мислене, решава да повери именно на нея изграждането на една от основите градини в новата резиденция на Краля слънце – Версайския дворец, вписан днес сред обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Наблюдавайки постоянството, с което Сабин следва плановете си, с течение на времето Льо Нотр се вижда принуден да признае ползите от „малките бъркотии“ в работата й. 

Тя обаче се опитва да превъзмогне и последиците от своя лична
трагедия от миналото. В крайна сметка нейните професионалните и лични взаимоотношения с
Андре изкарват на бял свят скрити до този момент честност, състрадание и
креативност и у двамата…

Междувременно, докато бърза да завърши една от версайските градини и да я превърне в своеобразна бална зала под открито небе, Сабин се сблъсква с жестоките борби за власт, сложния етикет в кралския двор и непреодолимите за онова време предразсъдъци – класови и полови.

Все пак, за изненада на всички, тя дори успява да си издейства аудиенция при
самия крал и да спечели доверието на брат му, Орлеанския дук Филип
(Стенли Тучи)…

„Малки бъркотии“, с оригинално заглавие A Little Chaos, е по кината от този петък, 27 март. Това е вторият режисьорски филм на Алън Рикман след The Winter Guest (1997) с Ема Томсън, отличен на кинофестивала във Венеция.

Миналия месец британският актьор, популярен най-вече с ролята на професор Снейп в осемте филма за Хари Потър, навърши 69.

В киното той е известен също с ролите на заглавния герой в „Распутин“ (1996), за която печели тв наградата „Еми“, и Нотингамския шериф в „Робин Худ: Принцът на крадците“ (1991), донесъл му БАФТА, както и като злодея Ханс Грубер от първия „Умирай трудно“ (1988).

Алън Рикман в ролята на Луи XIV, Краля слънце

Източник: Би Ти Ви студиос