Как от Хърмаяни израсна жена на годината

1
Добави коментар
wenip
wenip

Британската актриса Ема Уотсън беше посочена за най-известната жена на 2015 г. Рейтинг порталът AskMen, който от 15 години прави списъци на най-желаните жени на планетата, е решил очевидно да отрази промените в мъжкото мислене и да обърне внимание на личните качества, а не само на външния сексапил. И все пак, с какво се хареса Ема Уотсън – тази малка, крехка, но учудващо твърда в изказванията си актриса, която стана известна за първи път в поредицата за малкия магьосник Хари Потър?

Ема Шарлота Дюер Уотсън е родена на 15 април 1990 г. в предградие на Париж (по това време родителите й – британски адвокати, живеят там). Ролята на Хърмаяни Грейнджър получава през 1999 г., когато е само на 9. Ема отива на кастинга по съвет на своята учителка по театрално майсторство, а продуцентите на филма са впечатлени от увереността на момиченцето. Участието й в грандиозния проект за Хари Потър й носи много награди, както и 10 милиона британски паунда. Независимо от факта, че Ема се снима в тази сага почти през цялото си съзнателно детство, тя винаги остава в поддържащата роля.

Участва във филма „Балетните пантофки”, представен от BBC през декември 2009 г. Озвучила е и принцесата с граховото зърно от анимационния филм „Приключенията на Десперо”, чиято промоция е през 2008 г.

През 2009 г. е включена в Книгата на рекордите „Гинес” като най-високо платената актриса на десетилетието. Сега кариерата на 24-годишната актриса върви по възходяща линия. Предлагат й нови роли, които тя приема с удоволствие. Ема ще играе красавицата Бел в екранизацията на приказката „Красавицата и звярът”, както и жителка на Германия във филма „Колонията Дигнидад”. Както признава сама, Уотсън е много щастлива от този проект, който и дава уникалната възможност да се пробва в сериозното европейско кино. В центъра на сюжета е млада германска двойта, Лена и Даниел, които се оказват в центъра на преврата от 1973 г. в Чили, когато на власт идва генерал Пиночет. Даниел е отвлечен от тайната полиция и Лена тръгва да го търси, при което се оказва в „Благотворителната и образователна общност Дигнидад”. „Чувствам, че съм готова за сериозни филми. Всъщност се готвя да съсредоточа всичките си сили в развитието на своята кариера. Това е много интересно и вдъхновяващо”, казва Ема. Тя споделя, че ще продължи да работи над своето портфолио, за да може в бъдеще да получава най-добрите роли.

От 2008 г. Ема проявява интерес и към модата. По думите й, това е направление, близко до изкуството, което е учила в училище. През 2009 г. е лице на британската модна къща Burberry. През 2010 представя пролетно-лятната колекция заедно с брат си Алекс, модела Макс Хард и музикантите Джордж Крейг и Мат Гилмър. През 2011 г. получава наградата Style Icon и малко след това е избрана за новото лице на компанията Lancôme. „Модата и всички тези дизайнерски проекти са само малък завой по моя път, много интересен и разкриващ нови хоризонти”, казва Ема. „Модата обаче е преходна, а аз се интересувам от сериозни неща, които остават завинаги.”

През 2014 г. Ема Уотсън е избрана за посланик на добра воля на ООН. Тя инициира кампанията «HeForShe», която призовава мъжете да подкрепят равенството между половете. Тази позиция не се харесва на мнозина. Актрисата получава заплахи веднага след прочутата й реч на Съвета на ООН. В нея тя призовава всички жени по света да се борят за правата си и против дискриминацията по полов признак.

„След като заявих това, в мрежата се появи измислен сайт, който заплашваше да публикува мои голи снимки, даже бяха сложили брояч с обратно броене”, разказа Ема. „Аз знаех, че това е лъжа. Знаех, че няма такива снимки. Мисля, че много хора от моето обкръжение разбират, че въпросът за равенството между половете е проблем. Никой обаче не подозираше колко голям е той. След речта ми веднага започнаха заплахите. Мисля, че мнозина бяха шокирани от този факт. Според мен това е един сигнал – това са нещата, които се случват, жените получават заплахи във всякаква форма и това беше само една от тях. Забавното е, че хората си мислят, че това ще ме спре. Но напротив, аз разбрах цялата важност на случващото се и разбрах защо съм длъжна да продължа.”

Но ако се върнем към класацията на AskMen, в нея са включени 99 представителки на нежния пол, които работят в киното, шоубизнеса, спорта, науката и в други области. Списъкът е съставен от сайта за мъже чрез анкета на читателите и консултации с експерти от различни области. Като основен критерий редакторите са използвали въпроса: „Коя жена оказва най-силно влияние върху нашия живот?“.

Възможно е именно обществената дейност на Ема да я е извела на върха. Второ място заема американската звезда от бойните спортове Ронда Уондзи, трета е светската лъвица Ким Кардашиян, четвърта певицата Тейлър Суифт. Петото място е за скиорката Линдзи Вон. В топ-десятката попадна още най-младата милиардерка сред жените по света Елизабет Холмс, певицата Бионсе, правозащитничката Амал Клуни, актрисата Дженифър Лоурънс и тенисистката Серена Уилямс.