Договор за придобиване на професионална квалификация – Договори – примерни договори

9
Добави коментар
eemmito
eemmito

Чл. 1. РАБОТОДАТЕЛЯТ се задължава да осигури финансово, а ОБУЧАВАЩИЯТ СЕ приема да придобие квалификация по специалност………………………..като извърши необходимите действия за успешно завършване на “……………………………………………………………“ към …………………………………………………………….., който ще се проведе в периода ………………………………….. г.

Чл. 2. Настоящият договор се сключва за срок от ……………………месеца, който тече от ……………………. г.

II. ПРАВА И ЗАДЪЖЕНИЯ НА ОБУЧАВАЩИЯ СЕ

Чл. 3. ОБУЧАВАЩИЯТ се се задължава:

1. да завърши успешно  …………………………….. в срок до …………………г. и да придобие квалификация по специалност……………………

2. да работи при РАБОТОДАТЕЛЯ: а) не по – малко от …………….. (……………) месеца, считано от деня, в който е придобита уговорената в чл. 1 квалификация,  и

б) през цялото време на обучението.

3. да представи на РАБОТОДАТЕЛЯ копия от документи, удостоверяващи успешното завършване на обучението посочено в чл. 1;

4. да не променя едностранно вида на уговорения курс и формата на обучение, предмет на този договор;

III. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА РАБОТОДАТЕЛЯ

Чл. 4. РАБОТОДАТЕЛЯТ се задължава:

1.    да заплати таксата за обучението по чл. 1 в размер на ……………….. (…………………….) лева, платими на ………………равни вноски, всяка от които дължима съответно до ………………, ………………, ………………, ……………… г.

2.    Дължимите по чл. 4, ал. 1, т. 1 от този договор месечни такси за периода на обучение се заплащат по банков път, по сметката на ……………………ООД, IBAN …………………………………………… BIC ……………………….,  …………………..

IV. ОТГОВОРНОСТ ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ И НЕУСТОЙКИ

Чл. 5. 1. В случай, че ОБУЧАВАЩИЯТ се по своя вина прекрати или не завърши обучението в уговорения в чл. 3, т. 1 срок или едностранно промени курса или формата на обучение-предмет на този договор, се задължава да заплати на РАБОТОДАТЕЛЯ неустойка в размер на заплатената цена по чл. 4, т.1.

2.  В случай, че трудовият договор на ОБУЧАВАЩИЯТ се прекрати преди изтичането на срока по чл. 3,  т. 2  по причини в ОБУЧАВАЩИЯ се (по реда на чл. 326 или чл. 330, ал. 2, т. 6 КТ), се задължава да заплати на РАБОТОДАТЕЛЯ неустойка в размер на заплатената цена по чл. 4, т.1.

3.  Размерът на неустойката по предходната точка се намалява пропорционално на отработените месеци, съгласно задължението по чл. 3, т. 2а. За пълен месец се счита месецът, в който са отработени поне 11 (единадесет) работни дни.

4.  Неустойката по т. 2 е дължима от момента на прекратяване на трудовото правоотношение, а по т. 1 от момента на прекъсване или приключване на обучението.

Чл. 6. При неизпълнение на задълженията на РАБОТОДАТЕЛЯ по чл. 4, ОБУЧАВАЩИЯТ се се освобождава от задълженията си по настоящия договор.

V. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА

Чл. 7. Настоящият договор се прекратява:

1. по взаимно съгласие на страните по него;

2. едностранно, с писмено предизвестие, отправено до другата страна, поради виновно неизпълнение на поетите по чл. 3, т. 1 и 2 и чл. 4 т. 1 от договора задължения.  В случай, че това е възможно, изправната страна прекратява договора след предоставяне на подходящ срок за изпълнение.

3. с изтичането на уговорения срок.

VI. ОБЩИ УСЛОВИЯ

Чл. 8. Настоящият договор се изменя и допълва с подписването на допълнителни писмени  споразумения (анекси), съставляващи неразделна част от договора.

Чл. 9. За взаимоотношенията неуредени в настоящия договор, се прилагат разпоредбите на действащото в страната законодателство.

Настоящият договор се състави и подписа в два еднообразни екземпляра, по един за всяка от страните.

ОБУЧАВАЩ СЕ:                    РАБОТОДАТЕЛ: / ………………………. /                     /…………………………../