Артериално налягане

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Колко често измервате артериалното си налягане?
Следенето на нормите на артериалното налягане бива изключително съществен елемент, пряко касаещ здравословното ви състояние. Независимо от високата си значимост обаче се оказва, че значителна част от хората не само че пренебрегват този ключов момент, но и нямат дори ни най-малка представа за това дали кръвното им налягане се намира в нормалните нива.

Бидейки значителен витален показател за здравословното състояние на даден човек, редовното му измерване играе неподозирано важна роля за предотвратяване на сериозни здравословни усложнения.
Артериално налягане – норми

120/140 – показател за систолично налягане или по-познато като „горна граница“. Евентуалното ѝ надвишаване (над 140/90) е знак за тревога. При наличие на такова състояние, продължаващо около две седмици, през които се наблюдава два пъти покачване над нормалните граници, това е сигнал за начално развитие на хипертония. В случай, че страдате от захарен диабет, нормата за вас не бива да скача над 130/80.

90/120 – бидейки изключително опасни, тези нива на артериално налягане повишават драстично риска от хипертония независимо от чудатия факт за това колко много хора живеят нормално с норми 90/50, 90/120, 100/60, 110/70. Характерното за тези нива на артериалното налягане е, че всяка една, дори привидно незабележителна промяна в посока нагоре или надолу поставя страдащите под риск от хипертонична криза

130/0 130/110 – в не редки случаи са налице оплаквания за повишаване или редуциране на единия показател. Повишаването на горната граница е сигнал за това, че артериите са загубили до известна степен еластичността си, което се обяснява с наличието на така наречените холестеролни плаки. И обратното, повишаването на долните показатели говори за нарушена сърдечна дейност. 

45-120 уд/м – нормалната норма е 60/90. При оплаквания от често и бързо туптене на сърцето или забавяне на ударите му е силно препоръчително и дори задължително консултацията със специалист.

Погрижете се за здравето си като се консултирате със специалистите кардиолози, които работят в медицински център „Орто пункт“!