Велоаргометрия

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Какво представлява велоаргометрията?

С помощта на велоаргометрията се установяват евентуални сърдечни болести, включващи недобре лекувана хипертония, исхемична болест, анормален сърдечен ритъм и прочее.

Самата процедура, която се извършва в медицински център „Орто пункт“, представлява до известна степен тест с физическо натоварване, на който биват подложени пациентите. По време на теста се следи сърдечната им активност, което се записва посредством електроди.

Как протича тестът?

Сърдечният тест изисква от пациентите приблизително около 20-минутно каране на специализирано стационирано колело (велоаргометър) като в началото се цели поддържане на константна величина на скоростта, последвано от постепенно повишаване на всеки две-три минути. С цел постигане на нужното физическо натоварване е наложително придържане към 60 оборота в минута.

Кога този метод не се препоръчва?

Независимо от безбройните предимства и надеждност по отношение на резултатите, които познатият и изключително ефективен метод наречен велоаргометрия осигурява, той не се препоръчва при хора, страдащи от ставни проблеми, както и от различни неврологични заболявания.

Възможни странични реакции

прималяване
понижаване на артериалното налягане
внезапен задух
умора

При наличие на такъв отзвук, пациентът не бива да се притеснява и да изпада в панически състояния, тъй като подобни странични реакции не представляват нищо друго освен напълно възможна последица. Подобни състояния отшумяват за изключително кратко време.

Необходима ли е някаква специална подготовка преди провеждане на сърдечния тест?

Преди провеждането на велоаргометрията е наложително преустановяване на консумацията на храни и напитки най-малко два часа преди самото изследване. Не бива да се приемат никакви напитки, евентуално предписани медикаменти не се приемат с други течности освен с вода. Препоръчва се подходящо спортно облекло и удобни обувки.

Подлагане на подобен тип изследвания за потвърждаване на исхемична болест на сърцето, нарушения в сърдечната дейности, както и оценяване на възможни аритмии, възникнали впоследствие, не се препоръчва на хора със ставни проблеми, хипертония, сърдечни болести, наскоро преживян инфаркт на миокарда, тежка степен на сърдечна аритмия, както и на страдащите от ангина пекторис.