Как да поддържаме мебелите в спалнята?

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

След трудния избор на спално обзавеждане, след като майсторите вече са си тръгнали, след всички спорове и дискусии относно разположението на мебелите, цветовете на завивките и мястото на гардероба, идва момента, в който си задаваме въпроса – а как и възможно ли е изобщо, да запазим новите придобивки в идеално състояние колкото е възможно по-дълго време.

 

  Макар и банални има няколко основни правила за това как е възможно да съхраним визията на мебелите си за най-дълго време, без това да ни коства прекомерни усили и средства. Най-важното правило за съхранение на дамаски, тапицерии, както и на дървесни повърхности е да не се излагат на пряка слънчева светлина. Повечето от мебелите в спалнята са с меки тапицерии и много детайли от дърво, една от най-важните препоръки е да не се използват общо-домакински препарати за почистване. Избирайте само специално предназначени за вида повърхности, които ще почиствате, препарати.

Когато използвате за пръв път нов препарат, винаги го изпробвайте като го нанесете на малък участък, който остава извън полезрението – например вътрешната част на вратата на гардероба, или на гърба на креслото. Изчакайте малко и ако всичко е наред продължете почистването по цялата повърхност.

Всички меки повърхности – матраци, дюшеци, големи възглавници могат да бъдат почиствани с обикновена прахосмукачка. Друг много ефективен вариант е постилането на предварително намокрен чаршаф върху повърхността и след това изтупване. По този начин се почиства в дълбочина и в същото време излезлия прах се поема от намокрената повърхност на чаршафа.

Ако имате мебели от масивно дърво, почистването им с течен парафин или специално предназначен препарат веднъж седмично, гарантира запазването на дървото за дълго време.

Най-трудно се подърват тапицериите от естествена кожа, за да се съхранят и предпазят от олющване, мебелите с естествена кожа изискават ежедневно третиране със специално предназначени препарати. Много по-лесна е подръжката на тапицерии от Еко кожа, а ефекта от гледна точка на дизайна е неразличим от този на естественат кожа.

Когато избирате и харесвате мебели, които ще ползвате дълго време, помислете и каква подръжка ще е необходима, за да изглеждат като нови дори след много години.