Как да си обзаведем спалнята – екзотични теории и научни факти

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Фън Шуй –  станала напоследък модерна, древна китайска концепция за подредба на пространството в различните помещения, обитавани от хората в зависимост от тяхното предназначение, изхожда от идеята за хармония на енергията Ци, която общо казано управлява  всички процеси в природата, следователно и всички човешки дейности и състояния.

 

Да погледнем скептично на този подход, да му се доверим или просто да заемем тези идеи, които лично ни допадат – това е индивидуално решение на всеки от нас.

Ето няколко от основните препоръки на Фън Шуй за подредбата на едно от най-значимите помещения в жилището – спалнята:

·         Леглото не се разполага срещу врата или под прозорец, винаги трябва да е опряно поне до една от стените, не се слага под скосове.

·         Избягват се предмети с остри линии и ръбове и ъгли, предпочитат се заоблени контури, овални или сферични форми.

·         Препоръчват се меки, пастелни цветове, които успокояват възприятията

·         Цветя се слагат в ъглите на помещението, трябва да бъдат с кръгли или заоблени листа, счита се че така разположени, растенията „обират“ негативните енергии. В спалнята трябва да има не повече от една– две саксии.

·         Закон на Фън Шуй е винаги всичко да е подредено и чисто – както на видимите места, редът е задължителен и за всички скрити пространства: гардероб, скрин, ракла дори и малките чекмеджета на нощното шкафче трябва да са безупречно подредени с изчистени от прах повърхности и вътрешни пространства.

 И така – екзотично звучащото учение за вятъра и водата, датиращо от векове, всъщност ни предлага прости решения, подобряващи физическото ни състояние и в крайна сметка, водещи до повишаването на качеството ни на живот. Нито една от препоръките на древните мъдреци не противоречи на днешната медицина и на най-съвременните физиологични изследвания, касаещи пълноценната почивка на тялото и ума, дори ги потвърждава.  Независимо дали човек е скептик или има усет за мистичното и загадъчното, всеки може да прецени дали сутрин се събужда бодър и зареден с енергия или е безпричинно отпаднал. Ако е второто, то горещо Ви препоръчваме да пренаредите спалнята си по съветите на Фън Шуй.