Семена за краставици

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Обща информация за краставиците

Краставицата е едногодишно растение от семейство Тиквови. Най-известните сортове са „Гергана“, характеризиращи се с удължената си форма, и „Деликатес“, или още познати като корнишони, които се използват предимно за консервиране. Растението вирее добре в условията на почвена и въздушна влажност и се характеризира с петседмичен разсад.

Семената на топлолюбивото растение се поставят в кофички или сандъчета, но може и директно да се засаждат в градината. Добивът зависи от самия сорт на краставиците.

Зеленчукът изисква редовно поливане – при пренебрегване на тази особеност рискувате краставиците да загубят вкусовите си качества.Обработването на семената с биотор спомага за тяхното поникване като ги предпазва от гниене, мана и други болести.

Период и методи на засяване на краставицитe

Преди самото засяване семената се накисват в хладка вода, което се прави с цел стимулиране на тяхното поникване. Зеленчукът традиционно се засява през месец май и се бере чак през август.

Краставиците обичат рохки, топли и богати на органични вещества почви. Специално разложеният тор влияе най-добре върху растежа на растението. Обратното, при установена бедна откъм наличие на органични субстанции почва е необходимо подхранването ѝ с азотен тор.

Почвата трябва да се полива и почиства редовно от плевелите като е необходимо корените леко да се загърлят. Обработването ѝ се преустановява едва когато растението се е разтелило по повърхността ѝ. При настъпването на летните горещини, краставиците трябва да се поливат сравнително често – до два пъти седмично.

Растението се отличава с бързо наедряване, загрубяване и изсушаване – ето защо е добре консумацията на краставиците независимо от сорта да става скоро след тяхното откъсване. Докато тече силният им период на наедряване, те се берат всеки ден рано призори, а след отминаването му – едва през два дни.

При брането се отстраняват всички болни или недоразвити краставици. Обикновено след откъсването им, зеленчуците доузряват, водата постепенно се изпарява, последвано от осезаема промяна във вкусовите качества и външен им вид – именно в това се крие смисълът от консумацията на свежи и млади краставици.

Вредители на полезния зеленчук

Сред най-големите вредители на краставиците се спрягат листните въшки и маната. С цел предотвратяване на зарази и възможно развитие на болести е нужно да се снабдите с подходящите препарати, с които да третирате растението.