Сортове моркови

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Съществуват множество сортове моркови като най-известните сред тях са „Нанси“, и „Нандрин“. Оранжевият зеленчук бива още ранен и средноранен. Морковите представляват страхотен източник на хранителни вещества – съдържат много захар, витамин А, каротин и други полезни субстанции, превръщайки ги в изключително високоценена култура.

Семената на растението се отличават с дребната си форма, не се повлияват на коварните зимни температури, но за сметка на това проявяват капризи към летните горещини. Растението се нуждае от редовно поливане до момента на неговото покълване.

Почвата трябва да е влажна, за да предотврати евентуално засушаване. След периода на тяхното покълване е необходимо разреждане на морковите особено в случай на сгъстяване. За целта е нужно да се оставят на приблизително разстояние от 2-3 см. При прекалено поливане се повишава рискът от загубване на отличните им вкусови качества.

Освен това се влошава растежа на кореноплодите, които започват да се загрубяват и напукват. Растението обича светлината, радва се на слънчевите лъчи и вирее добре в условията на богати на органични вещества почви.

Натоваряването му с биотор оказва изключително благотворно влияние върху растежа на зеленчука. В този смисъл, пресният оборски тор променя и изкривява кореноплодите, което води до тяхното нарушаване.

Засяване на семената

През пролетта семената на морковите се засяват върху заравнена леха, след което се наторяват. Зеленчукът може да се засее и през зимния период, например през месец декември, ако климатичните условия позволяват това да се случи, разбира се.

Кореноплодите са склонни към деформиране при засаждането им на сравнително голяма дистанция едни от други. Морковите се засяват с амониеви соли, а поливането се извършва през 10-15 дни.

Ранните пролетни моркови са готови за изваждане в началото на месец юни, а засятите през декември – в началото на май. Продуктите от тях се използват както в прясно състояние, така и за приготвянето на туршии.

Късни моркови също могат да се засяват и през втората половина на юни спазвайки същата методика на засаждане. С цел стимулиране на по-бързото им поникване, семената се накисват за две-три денонощия, като водата се сменя на няколко пъти.

Заради летните горещини е необходимо редовно поливане на късните моркови, които биват готови за изваждане с настъпването на месец октомври.

Съхраняване

Използването на калиева тор спомага за съхраняването на морковите. Сланите не повреждат целостта им, но при замръзване на почвата  биват негодни за консумация.