Балатум

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Балатумът е PVC подова настилка, която е доста удобна, защото предоставя възможността да бъде почиствана лесно и не изисква трудна и скъпа поддръжка. Освен това е икономична и издръжлива на изхабяване, и чрез нея могат да се покриват неравни повърхности.

 

Широко разпространени са няколко вида балатуми:

·         Балатум за домашни помещения
·         Балатум за натоварени помещения
·         Специализиран балатум
·         Спортни настилки

Покрититето за домашни помещения е широко разпространено, защото е евтино, красиво, практично и качествено.

Същестуват най-различни видове домашни балатуми с дебелина от 1мм до 4мм. Могат да се намерят в най-различни разцветки и имитации на ламинат, плочки, мрамор, камък и мозайка.

Балатумът за натоварени помещения е с по-голяма дебелина от нормалното, за да може да издържа на по-голям натиск, например голям поток от хора, пренасяне на тежки товари върху него или поставянето на тежки уреди.

Специализираната настилка е проектирана по начин, който предотвратява бързото износване на материала с цел удължаване на живота на балатума. Това е един пример за икономичността на този вид подово покритие.

Спортните настилки се използват за покриването на игрища, служещи за провеждането на спортни занаятия. Дебелината им е от 2,5 мм до 4,5 мм. Покритието им предотвратява подхлъзването на спортистите с цел по-качествено и пълноценно спортуване. Такава настилка се използва при закритите баскетболни, футболни и други игрища. Подобен тип покритие има и във фитнес залите.

Поставянето на балатума за домашни помещения не изисква специални познания и с повече желание човек може и сам да го положи с помощта на остър нож и лепило за балатум. Първата стъпка е да се вземат размерите на помещението. След това балатумният лист се разкроява, разрязва се и се преминава към полагането му върху предварително почистената повърхност. Довършителен елемент при поставянето на балатум е пластмасовият перваз, който също се лепи.

Балатумът е лесното решение за обновяване на дома, лишавайки се от големи разходи и спестявайки доста време за поставянето му. Важно е при избора на балатум да се гледа качеството, защото има опасност от поява на мухъл в пространството между настилката и повърхността, която се покрива.