Как да се спасим от комарите?

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Комарите се срещат навсякъде освен в Антарктида и единственият им естествен враг е Водното конче. Това прави справянето с комарите трудна задача. Защо всъщност комарите ни пречат, освен досадните сърбящи ухапвания комарите пренасят вируси  и заболявания посредством слюнката, която отделят при ухапване, с цел да разредят кръвта, която смучат.

Болестите, които се приемат за пренасяни от комари са: малария, западнонилска треска, денге, жълта треска и много други. Счита се, че комари са причинители за болести при над 700 милиона души годишно в Африка, Южна Америка, Централна Америка и Азия. Най-малко 2 милиона души умират годишно от тези болести. Научните изследвания са установили, че хапят само женските комари от някои видове, затова и разработките за борба с комарите са насочени главно срещу тях.

С какво разполага човек, за да се защити – от класическите „комарници“ по прозорците, през многото и различни мазила, които пропъждат насекомите /главно на основата на лимонен трева, чийто аромат комарите избягват, но понякога води до леки алергични реакции при човека/ до последните разработки на анти-комарни гривни и електрически уреди, гонещи кръвопийците.

Друга новост в борбата с комарите са т.нар. „Пръчици  против  комари“, представляват  биоцид  с  активна  съставка  d-алетрин, ефективни са на около 15 кв.м. в продължение на около три часа.

Електрическите уреди против комари използвав два принципа на работа, едните излъчват ултразвуков сигнал честота приблизително 21kHz, която наподобява звука, който издават мъжките индивиди. Таза технология не пропъжда женските комари, но ги кара да не хапят.

Електрическите изпарители против комари, изпаряват вещества, които пропъждат комарите, обикновено се предлагат с различен брой таблетки или с течен пълнител. Не е нужно да се купува ново устройство всеки път, достатъчно е да се зарежда с консумативи. Добрите марки електрически изпарители против комари са ефективни, безшумни, нямат мирис и не са вредни за здравето. Предлагат се и в преносими варианти с батерии, много удобни при нощуване на открито – къмпинги, палатки, риболов и др.

Пълна гама продукти против комари може да намерите в магазин Вилаз.