ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА БАЛКОНА И ТЕРАСАТА

12
Добави коментар
ErikaKo
ErikaKo

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА БАЛКОНА И ТЕРАСАТА

Date: 12 Jun 2009 Comments: 0

Първото за сезона протяжно сутрешно кафе на балкона или първите топли дълги вечери под открито небе вече ентусиазират за леки промени или изцяло ново решение за този градски оазис.

Изкуството на баланса

Балконът и терасата остават мястото, където можете да пресъздадете вашето кътче природа. Възможностите за аранжиране са много. Всичко зависи от вашите идеи. Не се притеснявайте да експериментирате. Може да направите малък алпинеум, билкова градина, експлозия от цъфтящи растения или съвсем минималистична визия. Ако поставите дървена настилка, ще създадете особен уют. Изберете си стил и се придържайте към него. Не прекалявайте с количеството на растенията, все пак е добре да оставите пространство и за вас самите. Малка масичка, плетен стол или хамак са достатъчни, разбира се, всичко зависи от площта, с която разполагате. По-големите тераси дават възможност за обособяване на различни зони – място за барбекю, кът за хранене, детски кът и др. Изборът на съдовете за цветя е показателен за добрия вкус. Спрете се на един тип съдове, така терасата ви няма да бъде стилистично разколебана. Новост на пазара са съдовете от фибростъкло. Те са изключително здрави, леки за пренасяне и с добър дизайн.

Под стъкления заслон

В този сезон закритите балкони вече са широко отворени. Те обаче функционират активно целогодишно. Тях можем да превърнем в малка зимна градина. Ако са с южно изложение – добър вариант е аранжирането със субтропична растителност. Палми от вида Trachicarpus fortunei и Phoenix canariensis спокойно презимуват в остъклени балкони, ако, разбира се, има достатъчно място за тях. На такива балкони можем да отглеждаме и лимонови дръвчета. Изберете един или два акцента от по-едър растителен вид и добавете към тях по-малки елементи – папрати, азалии, билки. Много атрактивно за такива пространства е все още малко популярното растение Phormium tenax. В по-малките балкони използвайте различни приспособления за разполагане на растенията по стените и във висящи кошници. За по-големи пространства добавeте удобен плетен стол, за да се наслаждавате и на хубавото и на лошото време.

Дървета на балкона!

При откритите тераси засаждането на многогодишни растения, които презимуват отвън в съдове, не се препоръчва. При южно изложение и добра защитеност от ветрове и течения могат да се предвидят стационарни растения, но във всички други случаи презимуването на открито е рисковано. Когато растенията са засадени в градината, почвата в по-долните слоеве не замръзва за разлика от тази в съдовете, което е и причината иначе студоустойчиви растения да измръзват, когато са засадени в контейнери.

Все пак и този проблем има решение. През зимата широколистните листопадни растения “заспиват”, затова, ако засадите ниско широколистно дърво в достатъчно дълбок съд, то ще презимува успешно. Още по-добре е да мулчирате почвената повърхност и да изолирате съда отвътре. Така успехът е гарантиран. Използвайте декоративни форми на ниски дървета, които все по-често се налагат в паркостроителството. Такива видове са подходящи и за покривни градини. От почти всеки градински център можете да купите различните вариетети на Acer palmatum (японски явор) – изключително красиво малко дърво, което ще допринесе много за колорита на терасата. Много популярен вид е и Betula pendula Yongii – ниска плачеща форма на брезата. Плачещите форми имат интересна експресивна форма и са атрактивни и през зимата. Други видове плачещи дървета, които могат да се отглеждат в съдове, са: Morus alba pendula (черница) и Prunus X subhirtella pendula (вид японска вишна).

На юг, на изток, на запад

Правилното отчитане на факторите на средата е гаранция за естетическия вид на терасата. Ако имате южна тераса, добре е да се спрете на видове, издръжливи на слънце. Nerium oleander е познат под името зокум, лян или олеандър. Произхожда от Средиземноморието, където расте на големи храстови масиви. Цъфтежът е обилен през цялото лято. Цветовете са в бяло червено, розово и светлооранжево. Големият атрактивен вид изисква достатъчно място и възможност за съхраняване през зимния период. Друго популярно растение са сакъзчетата (Pelargonium peltatum). Тяхната интензивна багра радва окото до късно лято, дори до октомври, ако есента е топла. Трябва да знаете обаче, че и двата вида се нуждаят от съхраняване през зимата. С падането на първите есенни слани се налага да ги приберете, най-добре в хладни и светли помещения. От едногодишните растения за южно изложение най-издръжлива е вербената. Особено атрактивна е пълзящата форма на растението, подходяща  както за сандъчета, така и за висящи кошници. Има варианти в различни багри – бяло, розово, червено, наситено лилаво и др. Не забравяйте, че дори устойчиви на интензивно слънце растения се нуждаят от редовни поливки.

На терасите с южно изложение може да разположите настолен фонтан и с това да увеличите влажността на въздуха. Добре е да предвидите частично засенчване с тента или чадър. Ако поставите сандъчета на парапета на терасата, можете да пуснете увивни растения, като им подсигурите опора, за която да се прикрепят. Тънък канап е идеална опора за телефончето (Ipomea). То расте много бързо, може да достигне височина 2 м. Цъфти през цялото лято и се самозасява.

Терасите със западно изложение са аналогични с южните. Най-облагодетелствани са източните тераси. Можете да използвате голямо разнообразие от растения, без да засенчвате допълнително. Източното изложение е подходящо и за изнасяне на повечето стайни растения на открито.

На ниво проект

Озеленените тераси е хубаво да се предвидят при проектирането на сградите. Тогава растенията се разполагат в предварително изградени цветарници, които са снабдени с хидроизолация и поливна система. В този случай дълбочината на почвата е по-голяма и корените са защитени с изолация, така че могат да се използват многогодишни растения, които успешно презимуват навън. Това променя коренно облика на сградите. Получават се интересни решения от функционална и естетична гледна точка. Например поставянето на жив плет на терасата ще допринесе за изолирането на помещенията от шум, вятър и замърсявания. Практически това решение е напълно възможно, при условие че е предвидено още в проекта на сградата.

Ако тепърва започвате да строите вашето жилище, помислете предварително за решението на терасите. Така ще си осигурите оптимална организация на пространството и ще имате повече възможности.

Tagged as:

Published by
editor in:
Полезни съвети