Зелена арка в саксия

51
Добави коментар
lucynda
lucynda

Зелена арка в саксия

02.09.2009 г.

Обуздайте пълзящите растения в дома си, като ги оформите в красива арка. За целта не са Ви необходими схеми, дървен материал или пък строителни умения – нужни са Ви само саксия и… обикновена метална закачалка. Вижте повече за този интересен проект, който можете да използвате самостоятелно или като своеобразна рамка за цветята в саксията.

Какво Ви е необходимо:- 2 неголеми пълзящи растения – метална закачалка за дрехи – ножица за рязане на тел – избрана от Вас саксия

Инструкции:

1. Изберете желаното пълзящо растения – тук е използвано растението мюленбекия (Muehlenbeckia complexa), наречено още телена лоза.

2. Използвайте металната закачалка, за да оформите от телта овал с два свободни края. Можете да използвате и обикновена тел, като я оформите по същия начин или в желана от Вас форма. Този овал ще играе ролята на рамка за увивното растение.

3. Внимателно извадете растенията, заедно с коренищата, от съда, в който сте ги отгледали, взели или закупили. Прехвърлете ги в по-голяма саксия, поставяйки ги в двата й противоположни края, и ако се наложи добавете още почвена смес. Пъхнете внимателно, но стабилно двата края на телената рамка, като се стремите всеки от тях да е поставен в средата на растението.

4. Внимателно увийте ластарите на всяко растение около телта, издърпвайки ги в посока нагоре. В зависимост от използваното растение, може да Ви се наложи да завържете филизите на няколко места, докато растенията се захванат добре за рамката. Ако ластарите са достатъчно дълги, двете растения ще се срещнат в средата на телената арка.

5. Необходимото количество вода и светлина ще помогне на растенията да „запълнят“ рамката и да създадат една красива и гъста арка от зеленина. От време на време ще се налага да оформяте новите филизи, за да поддържате желаната форма. При желание можете да засадите под арката ниски растения или цветя, за да подчертаете още повече красотата й.

Съвет: Можете да създадете „глобус“ от зеленина, като добавите още няколко растения и поставите до тях още няколко подобни телени рамки по радиуса на саксията.

 

Източник: Designspongeonline.com
Посещения: 3528