Няколко традиционни и нетрадиционни начина за боядисване на яйца / Да разнищим темите извън форума / Ръчна изработка

1
Добави коментар

Решихме тук да отворим нова тема за боядисване на яйца, като продължим предишните две, тъй като се оказаха действително много начините и методите за боядисване на яйца, които включват само тези ставащи за ядене след това. Ако трябва да покажем и опишем всички останали, ще стане един безкраен списък, който няма да приключим до следващия Великден И така…да започваме: Боядисване на яйца с коприна. Да, резултатът на боядисаните яйца със 100% копринена тъкан е зашеметяващ. Взимате яйца с бели черуспки, увивате ги в копринен плат с красива шарка, завръзвате отгоре с телена връзка, като тези, с които пристягат разни пликчета в магазините. След това увивяте в бял хасен или памучен плат и слагате яйцата да се варят. Като изтинат, сваляте целия антураж и ще се удивите сами на резултата. Ако нямате 100% копринен плат, може да унищожите няколко вратовръзки на мъжа Ви.

Боядисване на яйца с желатин: Още един лесен, но интересен начин, който не е спомент в предишните теми. Разтворете желатин, както е описано на пакетчито и го дръжте на водна баня на котлона, за да не се втвърди. Топнете тук-там свареното яйце в него и след това започнете да накапвате от разтворените боички, но в по-малко вода, с капкомер или с клечка за зъби върху яйцето. Не потапяйте цялото яйце в желатина, защото започва да се хлъзка и може да не Ви остане нито едно здраво. Стават красиви и шарени яйца. Ето как изглеждат:

Следващият начин, за който се сещаме е също не много разпространен. Боядисване на яйца с помощта на пяна за бръснене. Да, с пяна за бръснене. Изцръцквате в един съд количество пяна за бръснене и добавяте по малко от няколко цвята разтворени в много малко вода бои за сладки в неонови цветове. Бъркате с дървено шишче да се смесят дъгообразно и като започне да ви харесва шарката, потапяте яйцето. Държите около 5 минути, вадите и оставяте още малко отвън. Избърсвате със суха хърпа и полирате с парче плат напоен с малко олио. Всъщност полирайте всички яйца, които е възможно така с олио, защото олиото, освен че придава блясък, запечатва черупката и през нея не прониква въздух. Така яйцата са по-трайни.

Боядисване на яйца с ориз. На четвъртата картинка качихме готов комплект, където някъде се продава по света, с ориз, боички и чашки. Това може да си го направите и в къщи . Сипвате ориз в една пластмасова чашка, капвате от боята и разбърквате. Слагате яйцето, похлупвате с капак и друсате чашата. Яйцата стават, както и ако ги боядисате по начина с ориз в чорап.

Боядисване на яйца с люспи от лук. За този начин се знае повече, но не всеки е пробвал. Люспите може да ги начупите с пръсти или да ги накълцате с нож. От това зависи разновидността на шарката. Полепвате ги върху навлажнено яйце, увивате в чорап или тензух и ги пускате да се варят. Като изтинат, махате чорапа с люспите и полирате с кърпичката напоена с олио. Може да ги оставите така, а може да ги потопите и в някоя от боите, преди да полирате. Шарката от лука се запазва, а променя се само цвета. Но натурално оцветени от люспата са също много хубави. Ето резултат:

Боядисване на яйца с листенца. На този метод няма да обръщаме голямо внимание, защото предполагам, че всеки вече го е пробвал. Тук номерът е, кой по-красиво и интересно листенце ще намери да сложи

Боядисване на яйца с олио. Процедурата е следната. Разтваряте боите и след това капвате по няколко капки олио в боята. тя изплува на повърхността и както знаете, олиото не се разтваря във вода. Топвате свареното яйце вътре и го оставяте, докато се оцвети. Около 5 минути. Като го извадите ще видите, как боята на места е хванала, а на места не. Ако ви харесва как се е получило го оставете така, ако не, продължете да го топите и в други цветове.

Декориране на яйца със заветния декупаж. За него е споменато в предходните теми, така че ще напомним само, че ако яйцата ще се хапват, мотивите от салфетката прикрепяйте с разбит белтък от яйце.

Боядисване на яйца с ластици с различна дебелина Сигурно много малко хора са пробвали този метод, но ако наистина поставите ластиците добре и са стегнати, за да не прониква боята под тях, стават много красиви яйчица.

Рисуване на яйца с восъчни пастели. Има восъчни пастели, които са абсолйтно безвредни и можете с тях да си нарисувате яйцата. Също стават интересни. Някъде четох, че восъкът не позволява боичката в тях да проникне през церупката, така че смело с пастелите. Драска се с тях върху все още топло яйце.

Писани яйца. Това е много дълга тема, за която си трябва повече време и внимание, но ние само ще я споменем, тъй като тук си трябва голямо майсторство, а и много тънки писци за восък. Някой, който е по-вещ в това изкуство, може да разкаже повече, а ние ще си мажем като по-горе с пастелите

И за финал оставихме ето тази декорация върху яйце, с конец. Много красиви стават яйцата, но по-добре да са кухи, за да може да си ги намажете хубаво с лепило и да започнете да рисувате върху тях с конец. За декоративните яйца е най-добре да отворим нова тема, защото, както споменахме по-горе тя е доста по-обширна от използването на техники за ядливи яйца. Това разбира се е, за да запазим здравето си, както нашето, така и на другите.

Последно редактирано от Ръчна изработка (07.04.2015 11:25:20)