Натравяне с яйца по Великден

1
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Няколко съвета за избягване на натравяне с великденски яйца.

Яйцата трябва да се варят малко по-дълго от обикновено, съветват специалистите. Рохките яйца могат да помрачат празника, защото не е изключено да се стигне до болница.
Във всички яйца, независимо дали са купувани от магазин или са домашно производство, може да има наличие на салмонели. Затова специалистите съветват всички яйца да се варят не по-малко от тринадесет до петнадесет минути. Не оставяйте боядисаните великденски яйца да седят на масата – те трябва да се приберат в хладилника. Ако сте любители на рохки яйца сами поемате риска и последиците от вкусовите си желания.
„За да се зарази човек със салмонела, трябва да изяде няколко милиона микроба, но когато яйцата не са сварени достатъчно добре, в тях може да има останали салмонели“. Ако яйцата престоят, сурови или сварени, салмонелите се размножават и при консумация им, човек може да се разболее. Ако яйцата не се съхраняват при нужните условия, микробите се размножават много по-бързо.
Дозата от микробите, която може да зарази човек е различна в зависимост от неговото тегло. Тя е много по-малка за децата, тъй като дори четвърт яйце е достатъчно детето да се зарази със салмонела. Колкото човек е по-малък, толкова по-ниско количество му е необходимо, за да се зарази.
Отравянето с яйца не се дължи на броя на изядените яйца, а на микробите в тях, съдържащи токсини. Всъщност токсините, не само в яйцата, предизвикват чревните разстройства. При хранителното отравяне симптомите настъпват от два-три часа до най-много 10-12 часа след консумацията на заразена храна. При чревните инфекции трябва микробите, попаднали в човешкия организъм, да имат свойството да преодоляват защитните му сили. Най-честите такива инфекции са салмонелите.
Според специалистите по-безопасни са яйцата, които се доставят от птицефермите, защото там на кокошките се дават антибиотици, които не позволяват да се развиват толкова често салмонелите. Най-опасни са домашно произведените. Комбинацията на яйца с различни други продукти не води до хранително отравяне при здрави хора, но е възможно да предизвика тежест в стомаха.
Лекарска помощ може да се потърси при тежко състояние, при по-лекото неразположение човек може сам да се възстанови, ако спазва диета  няколко дни  с леки храни и пие хидратиращи разтвори, препоръчва специалистът.

Малко повече информация за салмонелата:
Салмонелите са много неприятни чревни инфекции и лечението може да продължи до две-три седмици. Те не са чувствителни към антибиотично лечение, т. е. приемането на лекарства не намалява нито тежестта, нито продължителността на лечението. Неразумно е приемането на антибиотик, защото той би могъл само да усложни заболяването.
Салмонелата се доказва чрез изолирането й и трябва да се потвърди чрез микробиологично изследване. Симптомите й са повишена температура, чревно разстройство, повръщане. Това, което води пациентите до прием в болница е обезводняването на организма, обясни специалистът.
Салмонелата се среща нормално в чревната флора на животните и когато се използват домашно наторявани зеленчуци, възможността от заразяване нараства.

119 total views, 3 views today

Tweet

Pin It