Торта Бяла Неделя

2
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Рецепта за торта Бяла Неделя

Необходими продукти за торта Бяла Неделя:
За блата:
7 броя яйца
7 супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно
2 чаени лъжици какао

За крема:
700 милилитра прясно мляко
130 грама брашно
30 или 40 грама нишесте
200 или 250 грама захар
140 грама масло

За сметановия крем:
1 литър бита сметана
захар на вкус

За крокана:
400 грама захар
150 грама орехови ядки

За декорацията:
300 милилитра сметана
200 грама бял шоколад
100 грама кафяв шоколад
шоколадов кувертюр

За сиропа:
1 аена чаша захар
2 чаени чаши вода

Начин за приготвяне на торта Бяла Неделя:
Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Жълтъците се разбиват добре с малко от захарта. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг. Към разбитите жълтъци се добавят белтъците, като внимателно се разбърква с лъжица. Брашното и какаото се пресяват и после постепенно, отново с внимателно разбъркване с лъжица или шпатула се прибавят към жълтъците. Не трябва да се разбърква твърде много, само колкото да се смесят съставките, за да не спаднат белтъците. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма за торта (диаметър 25-26 сантимера) и се изпича в предварително загрята на 220С фурна за 20-30 минути.

Млякото се кипва в тенджерка с 200-250 грама захар (зависи колко сладко го предпочитате), като се разбърква с помощта на бъркалка. Прибавят се 130 грама брашно и 40-50 грама нишесте, като продължава да се бърка. След като крема е добре изстинал се добавя и маслото.

Сметаната за сметановия крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад.

Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно.

Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине.

Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан.

124 total views, 1 views today

Tweet

Pin It