Дестинация: Атина, Гърция част 1

1
Добави коментар
LoraValcheva
LoraValcheva

Град Атина е столица на Гърция и е един от най-важните градове на Гърция в продължение на няколко века. Тя е разположена в централната котловина на областта Атика, заобиколена е от 4 планини и е разположена около няколко хълма, като този на Акропола и Ликавит. Името на града е свързано с това на древногръцката богиня Атина, която е смятана за закрилник на града и символ на мъдростта. Атина е една от най-старите столици в Европа. Тя е обитавана от хора без прекъсване поне от 7 хиляди години. През 480 година пр.н.е. Атина е доминиращият град в Древна Гърция и през този период в града творят драматурзите Есхил, Софокъл и Еврипид, историците Херодот и Тукидид, лекарят Хипократ и философът Сократ.

 
Забележителности, които задължително трябва да посетите на екскурзия или почивка до Атина, Гърция:

 

Акрополът в Атина представлява плосък скален връх, издигащ се на 150 м над морското равнище. е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия. Руините около и на Акропола привличат над 10 милиона посетители на година. През 1400 година пр.н.е. Микенската цивилизация издига крепост на Акропола, от която и днес са запазени отделни участъци.
Партенонът е най-голямата постройка на Атинския Акропол и е храм на богинята Атина. Той се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на гръцкия гений. Партенонът в неговия сегашен вид представлява стоящ на три мраморни плочи периптер в дорийски ордер, който има по 8 колони на фасадните страни и 17 на страничните.
Олимпийският стадион е разположен в местността Мароуси и там се провеждат Летните олимпийски игри през 2004 година.
Храмът на Зевс е известен като най-големия храм в Гърция и е бил строен цели седем века. В момента от масивния архитектурен комплекс са запазени само 15 огромни колони с височина 17 метра всеки. В хара са разположени две колосални статуи от злато и сребро, едната от които е на Бог, а другата на римския император Адриан.
Дионисиевият театър е издигнат през 534 г. пр.н.е. и с него се поставя началото на едно ново забележително  изкуство – драматургията. Театърът побирал приблизително 13 хиляди души, които били разполагани седнали на 67 редици. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ и изкуството на театъра.

 

Това са само част от основните забележителности в Атина, очаквайте следващите части от местата, които задължително трябва да посетите в столицата на Гърция.

Препоръчани от нас екскурзии и почивки до Атина, Гърция: 1.Обиколен тур Южна Гърция; 2.Санторини – Атина – Пиреа; 3.Великден в Атина

 

 

 

 

 

 

Last modified onFriday, 03 April 2015 11:28