Пет причини, поради които се карате с приятеля си

1
Добави коментар
wenip
wenip

В света няма човешки отношения без обиди и караници. Особено когато става въпрос за партньорска двойка. Важното е да се разбере откъде идат конфликтите, защото може да се окаже, че причината е само във вас. Опита си споделя психологът Екатерина Долженко.

Той не ви поставя на първо мястоТова е една от честите причини за кавгите. Ваши конкуренти могат да бъдат различни неща – работата, хобито, спортът, приятелите, родителите и т.н. Някои дами, които започват срещи с мъж, постепенно го поставят на първо място сред всички свои интереси. Буквално разтваряйки се в него, те желаят и от негова страна да видят същия модел на поведение. И силно се разстройват, ако мъжът не желае да забрави своя личен живот. Тук е важно да се разбере и осъзнае какво ви заставя вие да пренебрегнете всичките си интереси. Защото именно отсъствието на лично пространство оставя у вас дупка, която вие опитвате да запълните с мъжа до вас. А така в повечето случаи не става.

Той не бърза да ви купи пръстен със скъпоценен камък или палто от норка Невинаги мъжът с радост изпълнява всяка ваша прищявка. Колкото и да ви се иска понякога точно този красив пръстен и то точно в този момент, важно е да осъзнаете, че за мъжа всяка покупка се разглежда рационално, а не емоционално. И ако за вас неговият отказ изглежда знак на невнимание към вашите потребности, то мъжът гледа на нещата твърде различно. За мъжа е важно да знае всеки ден, че именно той контролира финансовото положение и той винаги е в състояние да се разплати при нужда. Затова се заредете с търпение и чакайте. Когато мъжът разбере, че тази покупка няма да го постави в неловко положение пред останалите разходи, които е длъжен да направи, той ще задоволи вашата прищявка. И ще е доволен от това.

Гледа с възхита другите жени Да, гледа. Всички гледат чуждите жени, къде скрито, къде явно. Така са устроени мъжете – те имат очи да забелязват красивите жени. Проблемите започват тогава, когато жената започне да си задава въпросите „А нима аз съм по-лоша от нея?“, „Той май е готов да ме замени с друга“ или пък „Той ми изневерява?“. Тези и подобни мисли ви правят нещастна, започвате да се сърдите на партньора си, започвате да го обиждате, да предявявате претенции. Знайте, че за мъжа е нормално да обръща внимание на другите жени, това никак не намалява вашата ценност в неговите очи.

Той ви критикува Колко е трудно наистина да бъдем в обществото на човек, който ни прави освен комплементи, но и си позволява да ни критикува. Особено тежко е човек да чуе подобни думи от близък, какъвто е приятелят ни. Но нима критиката винаги е толкова лоша? Да си представим за минута, че мъжът започва да произнася само думи на възхита от другите жени. Приятно ли е? Не, естествено. Тук възниква едно голямо „но“: как да скрием раздразнението, което неизбежно възниква в отношенията, ако има критика? Просто трябва да си дадем сметка, че ако мъжът вместо конструктивно обсъждане на недоволството си от вас започне да замълчава, да го прикрива, да го трупа у себе си, рано или късно това ще доведе до сериозна криза в отношенията. Затова е по-добре да не се обиждате на критиката, а да се отнасяте към нея като към ресурс, който ви позволява да преодолеете трудните моменти.

Той не обича майка ви Мъжът по принци не смята, че е длъжен да обича майка ви. Неговото нежно отношение към вас не трябва да очаквате да се разпростре и върху вашите близки. Не бива да изисквате от него любов към чужд за него човек. Топли и искрени отношения не се създават насила. Да помогнат в това отношение могат времето, тактът и деликатността на всички участници. Именно тактът и деликатността създават почвата за взаимно уважение и възприемане.