Сладко от зелени смокини

11
Добави коментар
smiling
smiling

Сладко от зелени смокини понякога се прави по неволя – ако живеете в такъв регион, където климатът е по-студен и смокините не могат да узреят, какво друго ви остава освен да направите сладко – грехота е да ги хвърляте. Веднъж опитали, няма да съжалявате, че живеете на такова място, ами ще си похапвате с удоволствие домашно сладко от зелени смокини.

Трябват ви около 50 зелени смокини. Изчиствате ги от дръжките – набождате ги тук там с клечка за зъби, нож или вилица – за да може да поемат повече от захарния сироп. И започва едно дълго варене – като в приказките.

Първо ги варите във вода, в която добавяте супена лъжица син камък, с цел да се запази зеленият цвят на смокините. След като заври – варите 5 минути и охлаждате със студена вода, след което изстисквате смокините.
Наливате нова вода и пак варите 5 минути, докато заври. Процедурата се повтаря още веднъж и накрая имате сухи полусплескани смокини, които слагате отново да се варят, но този път в захарния сироп.
Пропорцията за захарния сироп е 2 килограма захар на 1 литър вода – вари се на силен огън. Прибавят се сплесканите смокини, които поемат от захарния сироп и се издуват до първоначалната си големина. Добавя се и едно пакетче лимонтозу.

Смокините се слагат в бурканчета и отгоре се налива захарният сироп.

Може да се хапва с палачинки, мекици и всякакви подобни вкусотии.

Сладкото от зелени смокини е идеално за гарниране на кремове, торти, сладоледи и плодови пити.