Лазаня Болонезе

2
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Рецепта за лазаня Болонезе

Необходими продукти за лазаня Болонезе:
50 или 60 грама бекон
1 глава лук
резен целина
1 брой морков
50 грама масло
300 грама смляно телешко месо
150 грама смляно свинско месо
150 грама наденица (по възможност пикантна)
1 зрънце карамфил
щипка канела
1 чаена лъжица черен пипер
800 грама домати от консерва или обелени пресни
1 чаена чаша прясно мляко
щипка морска сол
100 грама сирене Пармезан
кори за лазаня

Сос Бешамел:
2 чаени чаши мляко
1/4 чаена чаша масло
1/4 чаена чаша брашно
морска сол

Начин за приготвяне на лазаня Болонезе:
Нарязаните бекон, керевиз, лук и морков се запържват с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица и котлонът се засилва. Готви се докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер. Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.
За приготвяне на соса млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се снема от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване. Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври. Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от сосът. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан. Лазанята се пече в предварително загряна до 190 С фурна за 20 или 30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.

85 total views, 1 views today

Tweet

Pin It