Изповедта на Серафим Тодоров – Сарафа – II част

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Представяме ви втората част от интервюто с един от най-великите български боксьори за всички времена Серафим Тодоров-Сарафа. С него разговаря репортера на TV7 и NEWS7 Филип Зуберски. Ето какво каза трикратният световен шампион и сребърен медалист от Олимпиада в Атланта през 1996 г. пред него.

„На Олимпиадата станаха едни връски, корупционни схеми. После всичко тръгна надолу. Озлобих се, отиде ми цялата психика. Викам си – до тук съм с бокса, умирам, те се подиграха с мен. Няма да се раздавам за никого вече. Дойдоха най-силните промота от САЩ. Искаха да подписвам договор, бяха с преводач. Аз отхвърлих и цял живот ще съжалявам. Предложиха ми, защото бях уникален. Трябваше да си направя сметка. Щяха да ме тренират цяла година, а аз с 22 дена постигнах успехи“, каза Сарафа.

„Ако имах 105 млн. долара на година щях да помогна на всички бедняци в тази държава, кой от каквото има нужда. Аз съм бил такъв. Щях да помагам – работна ръка, кой куц, кой сакат, щях да раздавам на всички бедняци в България. При мен е така. Профибокса е бизнес, нашият е труден, 100 пъти по-труден от професионалния“, продължава легендата, след което добавя, че веднага при направил бенефисен мач с американеца Флойд Мейуедър. „Има да си връща (смее се). Това му коства много. Да го биеш насред Америка, при това на Олимпиада… Има да си връща. Мислих, че вече съм олимпийски шампион, а този тайландец (б.р. – съперникът му на финала) съм го бил преди това на 4 тренировки. Не го слагах за боксьор, но каква грешка направих…“.

„В аматьорския бокс е страхотна корупция, страхотна. И няма да свърши. Който се изкачи да бъде шеф, лидер, си прават врътките, стига да се задържиш на ръка. Просто не ти точкуват ударите. Нагласена работа. Така беше на финала на Олимпиадата, бяха нагласени нещата. В Турция вече отидох да им взема парите. Бяха ми предложили 1 млн. долара за световна титла. В България за нея ми даваха 4-5-6-7 хил. долара. Такива пари, една почерпка в Слъчевн бряг. Много ме използваха. Толкова съм използван в тази държава. Вместо да ме богославят, да кажат – този човек заслужава, на него трябва да му се дава, а само гледаха да ми взимат (смее се). Умните хора ми викат – Сарафче, ако някой друг е бил на твое място, взимаш автомата и стреляш наляво-надясно да ги избиеш като кучета хората тук. Изобщо не се заслужаваха, този народ изобщо“, каза още Серафим Тодоров.

Той коментира и загубата на Кубрат Пулев от Владимир Кличко. „А, да, мачът беше късно. Бях тръгнал да заспивам, но баджанак ми се обади и каза на жена ми да ме събуди да гледам. Какво мога да кажа? Да е жив и здрав Кубратчо. Ако иска още да продължи да се боксира, трябва да има реални спаринг партньори и да промени тактиката на боя. С прави удари в този спорт нищо няма да направи, в професионалния бокс. Там са лавини, крошета праскат, не става само с ляв и десен“.

„Всеки втори човек в тази държава е двуличник, за това има такова проклятие – наводнения, такива неща. Господ си е дръпнал ръката от тук заради мисленето, за това идва тази проклетия. Само бедствия, беднотия, други работи, защото мисленето на хората е брутално и гадно, дяволско. Аз живея един благороден живот със семейството ми, това ми е богатството, друго нямам. Живи и здрави да сме, на крака сме, няма болести, ще видим. Едим ден Господ сигурно пак ще ни благослови с нещо“.