Пет ползи за здравето от бананите

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Бананите са сред онези плодове, които можем да открием целогодишно на пазара. Макар през лятото да има изобилие от всевъзможни сезонни плодове – ягоди, череши, праскови, дини, пъпеши – които не са по-малко полезни, оказва се, че бананите имат доста интересни ефекти върху здравето и тонуса ни.

След като проучихме въпроса, открихме 5-те най-любопитни “странични” ефекти от консумацията на банани:

1. Бананите борят депресията. Да! Ако калориите в шоколада ви притесняват, можете да го замествате и с банани. В тях има високо съдържание на аминокиселината триптофан. Той е основна градивна частица на серотонина. Той пък на свой ред е отговорен за режима ни на активност и почивка, както и за настроението ни.

2. Бананите помагат при отслабване. Доста често са спрягали този плод като източник на твърде много калории. Специалисти обаче смятат, че въпреки калоричността му, плодът може да помогне и в свалянето на килограми. Причината за това е високото съдържание на витамин В-6. Някои спортни инструктури препоръчват преди тренировка да се консумират 1-2 банана. Те няма да натежат на стомаха, но ще осигурят необходимата енергия на тялото. Освен това, те балансират и кръмната захар.

3. Бананите са мощни пробиотици. Консумацията на банани подпомага развитието на някои полезни бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт. Този плод има и доста по-комплексно действие върху стомаха ни. Бананите произвеждат храносмилателни ензими, изчистват ни от токсините, помагат при киселини.

4. Бананите ни помагат да разгърнем потенциала си. Причината е високото ниво на калий. Този елемент ни прави по-съсредоточени, обостря вниманието ни и така разгръща възможностите ни. Специалисти препоръчват бананите като бърза закуска преди изпит. Отново – плодът не натоварва стомаха и дава енергия.

5. Кората от банана помага при обриви и охапвания от насекоми. Просто натъркайте мястото с вътрешната страна на кората и ще усетите облекчение.