Вътрешни паразити при коня (Тении и гастерофилуси)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

16.02.2015

Как да се справим с вътрешните паразити по конете е една от темите, които вълнуват силно собствениците на коне в България. На пазара са достъпни няколко вида продукти за вътрешно обезпаразитяване на коне, но остава въпросът как да ги използваме, така че да осигурим максимална защита за животното. Правилното обезпаразитяване на коня зависи от редица фактори – географско разположение, начин на отглеждане на конете (основно оборно, пасищно или комбинирано), климатични условия, период от годината и не на последно място финансовите ни възможности. Вземайки всичко това предвид, ние ще се опитаме да хвърлим светлина върху възможностите за справяне с вътрешните паразити при конете при условията в България. 

 

(2 част – прочети тук)

 

Тениите или цестоди са плоски червеи, които паразитират по конете.

 

   Anoplocephala perfoliata, A. magna и Paranoplocephala mamillana са трите вида тении (плоски червеи), паразитиращи по конете. Те се локализират основно в тънките и дебелите черва, но могат да бъдат открити и в стомаха на коня. Тениите се залавят за стената на червата, предизвиквайки смущения в нормалната функция на червата и количен пристъп, който често не е единичен. Подобно на тениите при другите животни, цестодите при коня се нуждаят от междинен гостоприемник, където се развиват като ларви. В случая това са свободно живеещи орибатидни кърлежчета.

 

Стомашните оводи (Gasterophilus intestinalis, G. haemorrhoidalis, G. nasalis) са възрастните форми на стомашни паразити, които се излюпват от яйца по космената покривка на коня. 

 

   Gasterophilus ssp. е ларвната форма на стомашните оводи по конете. Възрастните мухи не са паразити – те не могат да се хранят, но съществуват достатъчно дълго, за да снесат яйцата на паразитиращите си ларви върху космената покривка на коня. Най-често яйцата на Gasterophilus intestinalis могат да се открият по гръдните крайници и рамото на коня, но могат да бъдат локализирани и навсякъде другаде по тялото. Те се излюпват след стимулация – обикновено при облизване от коня. Яйцата на G. haemorrhoidalisмогат да бъдат намерени по устните на коня, а тези на G. nasalis – в областта на долната челюст. Яйцата на последните два вида стомашни оводи не се нуждаят от стимулация, за да се излюпят. Техните ларви пропълзяват самостоятелно в устата на коня, остават в мукозата на езика около месец, след което биват погълнати. Гастерофилните ларви се развиват в стомаха на коня, закачайки се с кукички за лигавицата му. 

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за коне:

„Куцота при коня“

„Схващане, спазми и крампи на мускулите при коня“

„Ламинит при коня – концепции, начини на лечение и превенция“