Кoe боли повече? Ритник в тестисите или раждане?

2
Добави коментар
check
check

Вероятно сте чували много пъти мнението, че нищо на света не боли колкото раждането. Нищо чудно. Нали раждането всъщност може да се определи като преминаването на обект с размерите на диня през дупка с размерите на монета? Отворът трябва значително да увеличи размера си до този на обекта, за да може той да премине през нея. Това е моментът, в който трябва да отдадем почит към всички жени, които са имали щастието да го изпитат, а особено към майките ни. В интернет мрежата напоследък се твърди, че болката, изпитвана от жените по време на раждането, се равнява на болката, която един мъж изпитва, когато получи силен ритник… между краката. Наистина ли е така?

Единицата за измерване интензитета на болката се нарича дол. Тя се измерва с уред, наречен долометър. Човешкото тяло е в състояние да понесе болка от порядъка на 45 дола. Болката, която се изпитва по време на раждането, достига до 57 дола, което е еквивалентно на счупването на 20 кости едновременно. Твърди се, че само един ритник в топките между мъжките крака се равнява на 9000 дола! Тези твърдения ни карат да разберем, че и двете ситуации причиняват болка, чийто интензитет далеч надхвърля човешките възможности.

Но нека все пак започнем от самото начало, какво всъщност е болката? В нашето тяло има рецептори за болка, които реагират само, когато тялото изпитва някаква болка. Някои от тези рецептори се задействат незабавно, като по този начин природата дава възможност на тялото ни да произведе правилна бърза защитна реакция, но пък има и такива рецептори, които реагират по-бавно. Някои човешки органи не чувстват особено болка (като черния дроб, например), а други са оборудвани с хиляди рецептори за болка (напр. мъжките тестиси). В допълнение, тестисите са свързани със стомаха, подобно на блуждаещия нерв, който е свързан директно с частта от мозъка, отговорна за повръщането. Ето защо толкова често след удар в уязвимата мъжка област, мъжете се чувстват толкова зле. Положението при мъжете е обусловено и от факта, че мъжкото им достойнство е почти изцяло незащитено. Което е доста странно, защото все пак това е от ключово значение за оцеляването на вида.

Раждането на свой ред, е болезнено, защото около матката има много рецептори за болка. Освен това, в процеса на еволюцията, женските бедра са станали по-тесни, а човешките глави по-големи, което значително затруднява цялото раждане. Но да минем към същественото на темата – изводите. Не е толкова лесно да се даде отговор на този въпрос, защото всяко същество чувства и изпитва болката по свой собствен начин. Това не е точно физически феномен, а е по-скоро на умствено ниво. Интензивността на болката, която може почти да убие някого, не представлява основен проблем за друг. Всичко зависи от нашия опит, от нашето настроение, нагласа или дори от степента на възбуда. По простата причина, всички единици и скали за измерване на болката – нямат основанието да съществуват.

Почти 80% от хората, които имат ампутиран горен крайник, чувстват така наречената „фантомна болка“ – несъществуващи болки в крайниците. За съжаление, ние нямаме представа защо това се случва. Все пак, това ни дава ясно да разберем, че болката е строго психическо преживяване и всеки може да го чувства по различен начин.

Но да се върнем към въпроса на темата: Като се има предвид фактът, че усещането на болката е различна за всеки, то верният отговор на въпроса е, че болката, която мъжете и жените изпитват, е равна. Единствената разлика е, че в единия случай светът се увеличава с още един човек, а в другия се намалява вероятността за увеличаването му изобщо.

Коментирай с Facebook

коментара