Как да тапицираме сами стари столове

1
Добави коментар
maistorplus
maistorplus

Тапицирането на стари мебели е доказано най-добрия начин да освежите вида им без да натоварвате бюджета си. Така не само ще изпробвате собствените си креативни възможности, но ще може да придадете нов и интригуващ вид на цялото си жилище. Ако столовете във вашата дневна или офис са стари и износени, попаднали сте на правилното място, защото ние ще ви запознаем с лесен и забавен начин да ги тапицирате сами. А в случай, че имате идея, която изисква съдействие от професионалист за изработка на мебели, направете безплатна заявка в MaistorPlus.

Необходими материали:

Боя
Плат
Полиуретанова пяна
Дървена плоскост
Вата

Необходими инструменти:

Телбод
Отвертка
Чук
Четки за боядисване
Дремел
Джобно ножче и ножица
Плоски клещи

Виж още: Кафе масичка от дървени щайги в 6 лесни стъпки

Стъпка 1: Запретнете ръкави и премахнете всичко излишно

Източник

Ако сте решили да претапицирате любимия си, но вече стар и захабен стол, със сигурност ще искате това да се случи лесно и бързо. За целта го обърнете наобратно и с помощта на отвертката махнете всичко излишно, като започнете от плата и стигнете до пружините.

Източник

Източник

От опит знаем, че поправката на пружините би отнела много време и усилия, затова по-добре се сбогувайте с тях без да му мислите. Препоръчително е да използвате ръкавици, докато разнищвате стола, заради дебелия слой прах и мъх, които той прилежно е събирал с годините.

Стъпка 2: Придайте нов цвят на основата

Източник

За да не се налага да боядисвате повторно части от стола, задължително премахнете пружините и останалата част от вътрешността на седалката преди да посегнете към четката и боята. След като внимателно почистите основата, идва ред на боядисването й. Постарайте се то да бъде равномерно и съобразете цвета с този на плата, който сте избрали за тапицерия.

Източник

Ако боядисвате стола в закрито помещение, препоръчваме да използвате акрилна боя, защото тя съхне по-бързо и няма неприятна миризма. Друг вариант, но подходящ само за боядисване на открито, е използването на добрата стара блажна боя. Ако пък искате да запазите шарките на дървото, може само да го лакирате!

Стъпка 3: Поставете основа за седалка

Източник

С помощта на дървената подложка, която премахнахте от седалката на вашия стол, очертайте с маркер парчето полиуретанова пяна, което ще ви бъде необходимо за уплътнение на новата седалка, след което го изрежете внимателно с джобно ножче.

Източник

Източник

След като се уверите, че парчето пяна пасва, идва ред и на дървената подложка. Тук разполагате с два варианта: ако старата подложка е годна за употреба, използвайте нея, ако ли не–изпозлвайте дървена плоскост и режещата приставка на дремела за направата на нова.

Виж още: Закачалка за антре от стара дървена врата

Стъпка 4: Оформете новата седалка

Източник

Това е може би най-забавната част от претапицирането на стола, но изисква и най-голямо внимание. Разстелете на пода плата, който сте подготвили за стола, и с помощта на старата тапицерия, премерете необходимия размер.

След като изрежете парчето плат за новата тапицерия, поставете върху него парче вата с подходящ размер (малко по-голям от седалката на стола). Върху ватата пък е мястото на парчето пяна, а най-отгоре–на дървената подложка.

Стъпка 5: Довършете финалните детайли

Източник

С помощта на телбод прикрепете здраво ватата, а след това и самия плат. След това изрежете излишното парче от новата тапицерия, което остава отстрани, и поставете готовата седалка на място.

Източник

Виж още: Етажерка от дървени щайги в 4 стъпки

Източник

Честито! Вече разполагате с чисто нов тапициран стол, който само чака да украси вашата дневна или офис! Виждате на снимката как изглежда той преди и след тапицирането, като цветовете вече са по вкус на вас самите.

С помощта на тези няколко стъпки за тапициране на стари столове не само ще спестите пари от закупуването на нови, но и ще създадете творения, съобразени изцяло с вашия вкус! В случай, че планирате преобразяване на цялата си дневна или офис, направете безплатна заявка в MaistorPlus, за да получите и сравните оферти от специалистите ни в областта на интериорния дизайн.