Защо да спим голи?

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

Голият сън може би не е най-добрият вариант за хора, които имат семейство и постоянно някой нарушава мира на покоите им. Но за тези, които живеят сами, с приятели в отделни стаи или със своята половинка, голотата по време на сън има много преимущества.

1. Нямате нужда от пижама, нощница или друго облекло, което да перете и освежавате. Остава обаче задължението да сменятe спалното бельо по-често.

2. Има много хора, които прекарват почивните си дни размотавайки се по пижама и похапвайки пред компютъра. Но ако спите голи, няма да можете да си позволите този произвол. Щом се събудите, обличате стандартното си облекло, а това ще ви повиши вашата готовност да излезете навън.

3. Ако не сте свикнали да сте в компанията на голото си тяло, може първоначално да се чувствате дискомфортно. Щом обаче, особено през топлите месеци, положите голата си кожа на студените чаршафи, ще се почувствате освободени, освежени.

4. Ще спите по-леко, понеже няма да има дрехи, които се впиват в кожата ви и да се разместват. Като спите голи няма да има такива дразнители.

5. За кожата позитивите ще бъдат още повече – поне в тази част на денонощието тя ще диша напълно свободно, без изпотявания, протривания, зачервявания и други проблеми.

6. Кортизолът е химикал произвеждан от тялото, който може да навреди сериозно на здравето ви. Когато спите голи, тялото само регулира температурата си в оптимални граници, което му помага да произвежда кортизол. Ако прегрявате по време на сън, нивата на кортизол остават високи дори след събуждане. Това води до повишена тревожност, апетит за вредни храни, съответно качване на килограми и т.н.

7. Оптималната температура за сън е 26°С, тя помага на тялото да регулира нивата на мелатонин и хормона на растежа. Те помагат за забавяне на стареенето и доброто здраве. Когато спите с дрехи, тялото се загрява и възпира ефективното усвояване на тези хормони.

8. За гениталиите по-прохладните нощи също имат своите позитиви. При мъжете по-ниските температури са подходящи за поддържане високото качество на спермата, за жените същите условия също са по-благодатни, тъй като е известно, че гъбичните инфекции предпочитат топлина и влага, които се поддържат от прекалено много завивки и дрехи.

9. Последният плюс на голия сън е очевиден – летните жеги са по-поносими, когато не подритваме чаршафите. Климатикът харчи ток, а през прозорците влизат насекоми и бозайници от вида хомо сапиенс, които искат да ви изпият кръвта в първия случай, а във втория – портфейла. Проветрете преди да си легнете, можете и да сложите чаршафите си на простора за известно време или да ги напъхате във фризера. Така ще ви очакват прохладни нощи без изпотяване, парещи ходила и други усложнения.