В Youtube се смеят на разликите между България и Европа

17
Добави коментар
silvy
silvy

В Европа съседите си говорят през оградата и вдигат наздравици с бира. В България съседите се дебнат през прозорците и се надпреварват кой по-висока къща да вдигне. В Европа боклуджийските камиони събират отпадъците по тъмно, когато улиците са празни. В България камионите изпразват кофите през деня, следвани от задръствания и “благославящи ги” шофьори. Това е част от клипа – две минути и половина анимационно филмче, пуснато в Youtube.com – което сравнява живота в България с живота в Европейския съюз.

[swf] data=”http://www.youtube.com/v/uZ_u4QuiZxA”, width=”425″, height=”350″ [/swf]

То е в категорията “Комедия” от 2 януари 2007 година, един ден след официалното присъединяване на страната ни към ЕС. До вчера анимационното филмче беше видяно 141 779 пъти, а коментари бяха поместили 609 души.

Филмчето показва “как се правят нещата в Европа, и как стават по български.” В шеговит стил то описва положението с градския транспорт, с паркирането, с гласуването в парламента, със съседските отношения. Не са пропуснати проблемите с чистотата и организацията на работата в Европа и у нас. Естествено, присъства и проблемът, извор на постоянни недоразумения с българското и европейското “да” и “не”. На финала на анимационното филмче българин и европеец танцуват заедно, въпреки недоразуменията и различията.

По-голямата част от 609-те коментара под клипа са публикувани от българи, които приемат критиките с чувство за хумор. Guy014 например пише: “Благодаря ви, аз съм българин и наистина приемам поздравленията ви. България е най-хубавата държава в света.” Polin4eto пък пита: “И защо българският вариант да е лош? Оцелели сме с този начин на живот 1326 години, и ще изкараме още хиляда години. Между другото, така е по-весело.” AlmaaaSlave пък пише: “Е, аз живея в Белгия и се чудя защо разпознавам страната ми по-добре “в България”, отколкото “в Европа”?”

На моменти коментарите стават по-резки и в по-краен националистически тон. RyuzakiAL пише: “Каквото и да казвате, моята страна е над всичко – България има най-великата история и най-великия мъж, пожертвал всичко в името на България. Спрете да се срамувате от родината си. Когато България е изритала по задника Византия страни като Германия, Италия и т.н. са били още племена, част от формиращи се нации. А какво да кажем за САЩ? 200 години история… Бъдете горди, за Бога. Благодаря ви.”

Комарджиева е на друго мнение: “За българите, които реагират с шовинистично раздразнение на този клип: това, че България има древна история не отменя факта, че в момента прилича на държава от третия свят. Само хора с национални комплекси могат да реагират така болезнено на истината.”

Hackedbg, българин, установил се в чужбина, пише: “Fuck that. Нямаме с какво да се гордеем, възраст, минали звезди, футболни легенди и Джон Атанасов… И кво? Не сме развита държава, и съжалявам, че ЕС ни прие. Може да съм роден българин, ама напуснах преди 2 години да науча какво е свят. И как в развита държава се получава 10 пъти по-голяма заплата за същата работа! Как уважение и респект съществуват. И как хората извън България не са прости и завидни същества. Стой си в България, докато не си готов да видиш свят.”

Клипът е поместен в мрежата от bugarash, който е определил като свое мото думите на Марко Цепенков “Лоши, арни – сите бугари, наши сме си” и е регистриран на 8 април 2006 година като The Macedono-Bulgarian Channel. Постваните от него клипове са свързани основно с т. нар. “македонски въпрос”, според който Македония е част от България.