Facebook може да изправи пред съда няколко адвокатски компании

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс

Facebook може да подаде съдебен иск срещу адвокатски кантори, представляващи мъж от Ню Йорк, който се превърна в беглец, за да не се изправи пред обвиненията, че се е опитал да ощети основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг, постанови американски съд на 11-и май, предава Ройтерс.

Съдията от Върховния съд в Ню Йорк Ейлийн Ракоуър твърди, че Facebook и Зукърбърг могат да задвижат голямо съдебно дело срещу кантори като DLA Piper и Milberg, които злонамерено са защитавали иска на Пол Селиа, базиран на фалшиви документи.

Ракоуър посочва, че приема твърденията на Facebook за истина. Компанията посочва, че адвокатските кантори са знаели, че исканията на мъжа не са реални, но въпреки това са решили да се изправят заедно с него в съда.

В изявление Facebook разкрива, че е доволна от съдебното решение и ще „продължи да търси отговорност от DLA Piper и други фирми, които са преследвали измамните искове на Пол Селиа срещу Facebook”.

Говорителят на DLA Piper не отговаря на запитванията за коментар. Адвокатът на Milberg пък отказва да коментира, а този на третата фирма – Lippes Mathias Wexler Friedman, също не отговаря на запитванията.

Решението излезе седмица след като на 4-и май започна наказателен процес срещу Селиа в Махнатънския федерален съд. Мъжът е 41-годишен продавач на дървени пелети от Уелсвил, Ню Йорк. В началото на март той е махнал електронната си гривна, поставена на глезена, след което е изчезнал заедно с жена си, двете си деца и кучето си. Местонахождението му остава неизвестно.

Наказателното дело следва гражданско дело от 2010 г. срещу Селиа. Мъжът твърди, че договор от 2003 г., сключен с Марк Зукърбърг, му дава правото да притежава половината от Facebook. Вторият апелативен съд в Ню Йорк миналия месец потвърди прекратяването на делото, посочвайки, че „по-голямата част от съдебните доказателства“ показват, че договорът е подправен.

С течение на годините делото е водено от няколко видни адвокатски кантори, включително DLA Piper, която е една от най-големите в света.

През октомври Facebook обвини тези фирми, че са знаели, че Селиа извършва измама, но въпреки това са го представлявали.