Литературата, писана от жени, е акцент на Салона на изкуствата в НДК

11
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Литературата, писана от жени, е акцентът в книжната програма на XX салон на изкуствата в НДК и съпътстващия го Пролетен базар на книгата от 19 до 25 май. Премиера на новата стихосбирка на Аксиния Михайлова „Смяна на огледалата“, премиера на новия брой на литературното списание „Гранта“ и срещи с няколко носителки на Европейската награда на литература са сред събитията в програмата.

Тя започва тази вечер с премиера на антологията Izbor iz suvremene bulgarske knijevnoste на млади български автори, издадена от катедрата по българистика в Загребския университет. Събитието е от 19 ч. в ресторант „Рубаят“.

Срещата с поета и преводач Аксиния Михайлова, която миналата година получи престижната френска награда за поезия „Аполинер“ за френскоезичната си стихосбирка „Небе на изгубване“, е на 14 май от 19 ч. в зала 7.  Освен най-новите й стихове в „Смяна на огледалата“ ще бъде представена и предишната й книга на български, „Разкопчаване на тялото“.

На 17 май ще се състои четенето „Женски гласове в българската литература“. Миглена Николчина, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и Светлана Дичева ще представят свои, както и чужди текстове на жени писателки. В рамките на базара на книгата Димитрова ще представи и книгата си „Ефирни песни и тайни служби“ – изследване, което проследява образа на България в британската и американската преса от 1980 до 2000 г.

Жените авторки доминират и в събитията на базара, чиято програма може да намерите в прикачения файл. Сред тях се открояват срещите с три чуждестранни писателки и току-що преведените им романи – Лидия Димковска, носителката на Европейската награда за литература от Македония за миналата година, ще представи „Резервен живот“, Катри Липсон, носителка на същата награда от Финландия – „Продавачът на сладолед“, британката от индийски произход Прия Базил – „Загадъчната логика на сърцето“. Катерина Хапсали ще представи излязлата си по-рано книга „Гръцко кафе“.

В рамките на Салона на изкуствата, на 22 май, ще бъде връчена наградата за роман на годината на фонд „1300 години България“. Номинираните са Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“; Радослав Парушев с „Отвътре“; Красен Камбуров, с „Осияние днес“; Емил Тонев с „Понякога ангели“; Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Людмил Тодоров с „Разглобено лято“.

Новият брой на списание „Гранта“ със заглавие „Емигранта“ ще бъде представен от издателите си от „Жанет 45“ и редакционната си колегия на 26 май.

Номинирай до 15 май и кандидатствай до 31 май!
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation мениджър и спечели EMBA стипендия

Ако сте на възраст до 35 г., работите в България и заемате управленска позиция от поне 2 години,
кандидатствайте в конкурса за млади мениджъри и преприемачи Next Generation.
Това е вашият шанс да минете на следващото ниво и да спечелите титлата „Най-добър млад мениджър“,
както и пълна Executive MBA стипендия на стойност 14 500 евро. Крайният срок е 31 май.

Повече информация за конкурса и съпътстващите събития, както и онлайн формите за кандидатстване и номиниране, можете да намерите на capital.bg/next.