Какво е добре прекарано време според българите

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Българите масово свързват идеята за добре прекарано време с общуване с близките си хора и дейности на открито. За 84% това означава да пътуват със семейството и приятелите си, показват данните от изследване на GFK, направено сред 600 души на възраст между 25 и 50 години от седем големи градове (с население над 100 хил. души) по поръчка на бирата „Амстел“.

За 66% от запитаните времето, прекарано сред природата – уикенд със семейството, разходка в парка, пикник в планината, е качествено прекарано време. 63% посочват вечерите с близки и приятели навън или каненето на гости у дома като ценно. Отделянето на време за себе си, посвещаването на четене на книги, практикуване на някое хоби или спорт или дори разпускането у дома след натоварен работен ден също е смятано за задължителен елемент за добре прекарано свободно време.

Искат навън, но много често са в интернет

От запитаните 96% казват, че в свободното си време сърфират в интернет, но повечето от тях (две трети) всъщност не свързват комуникацията онлайн с представата за добре прекарано време. Точно обратното – общуването очи в очи е по-важно и признават, че имат нужда от повече пътувания, по-чести участия в социални и публични събития, доброволчески дейности и спорт.

71% от хората определят като недостатъчни пътуванията си, а 59% искат да прекарват по-често уикендите си със семействата и приятелите. 57 на сто искат да отделят повече време за посещения на театрални пиеси, кино, концерти и други публични и социални събития. Изследването показва и

много голяма разлика между вижданията на мъжете и жените

Докато дейностите, които „силният пол“ определя като добре прекарано време са свързани с активни занимания в група, то дамите имат нужда повече да остават насаме със себе си, в спокойни занимания. За мъжете качествено прекараното време е в занимания с хобитата им (68%), спорт (54%) и излизане на по питие с приятели (52%), докато за жените то е в четене на книги (73%), дейности на открито (72%) и готвене и споделяне на храната с близките (61%) и спа процедури и масажи (42%).

В действителност обаче в свободното си време мъжете най-често излизат навън (76%), вечерят с приятели (47%) или се срещат с тях за по питие (39%). Жените пък отделят много време на сърфиране в интернет – 99% го посочват сред най-честите си занимания, 80 на сто готвят и споделят трапезата с близките си, а 75% четат.

34% от мъжете са отговорили, че искат да имат повече време за събирания със семейството и приятелите, а 30 на сто – да готвят и споделят вечерите си с тях. При жените – 61% искат да отделят повече време за участие в различни доброволчески събития, а 60% искат да спортуват повече.

Любопитен е регионалният анализ на данните за трите най-големи града – София, Пловдив и Варна. Пътуванията са приоритет за всички, но варненци смятат, че не отделят нужното им време за това. Едва 13% казват, че пътуват достатъчно, като за сравнение в Пловдив това смятат 38 на сто, а в София – 31%. 

Интересно е и виждането в тези градове за това кое е по-важно – доходите или свободното време. Жителите на София и Варна предпочитат да имат повече свободно време – съответно 58 и 51 на сто, докато за живеещите в Пловдив добрите доходи са по важни – парите са посочени като основен фактор от 52% от пловдивчани.

Номинирай до 15 май и кандидатствай до 31 май!
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation мениджър и спечели EMBA стипендия

Ако сте на възраст до 35 г., работите в България и заемате управленска позиция от поне 2 години,
кандидатствайте в конкурса за млади мениджъри и преприемачи Next Generation.
Това е вашият шанс да минете на следващото ниво и да спечелите титлата „Най-добър млад мениджър“,
както и пълна Executive MBA стипендия на стойност 14 500 евро. Крайният срок е 31 май.

Повече информация за конкурса и съпътстващите събития, както и онлайн формите за кандидатстване и номиниране, можете да намерите на capital.bg/next.