В София и Стара Загора честваха Световния ден на Фалун Дафа

2
Добави коментар

България отбеляза с поредица от събития 13 май – Световния ден на Фалун Дафа и рожден ден на г-н Ли Хонгджъ, Учител на медитативната практика.

Българска Фалун Дафа Асоциация покани жителите на София и Стара Загора да се включат в демонстрация на медитативните упражнения на практиката, прожекция на филма „Свободен Китай“ и петиция срещу насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай.

В София събития бяха организирани на две ключови за столицата места – пешеходната част на булевард „Витоша“ и на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост. Там гражданите имаха възможност от 14 до 20 часа да наблюдават и научат петте медитативни упражнения на Фалун Дафа.

На булевард „Витоша“

Виждайки необичайното за булевард „Витоша“ присъствие на хора, изпълняващи медитация, млад мъж се спря, погледа демонстрацията и попита организаторите: „Каква е тази практика? Много прилича на тай чи? Това ли е?“

Един от практикуващите му обясни, че това е Фалун Гонг, който е още известен като Фалун Дафа. Това е практика от Буда школата, в чиято основа са принципите Истинност, Доброта и Търпение. Следването им подобрява характера и повишава морала на човек.

Фалун Дафа включва и пет упражнения, последното от които е същинската медитация. Те спомагат за подобряване на здравето, като същевременно тонизират и хармонизират цялото тяло, допълни практикуващият, докато заедно наблюдаваха изпълнението.

В непосредствена близост до демонстриращите медитативните упражнения имаше маса, на която бяха разположени оригами лотосов цвят, един от символите на практиката. Наред с хартиените лотосови цветове, имаше и бланки от петиция, осъждаща насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай, в която минувачите можеха да се подпишат.

В Борисовата градина

В същото време, софиянци на входа на Борисовата градина научиха, че 13 май е Световният ден на Фалун Дафа и се чества в над 100 страни по света, където практиката е разпространена.

След като погледа демонстрацията на упражненията, млада жена попита за подписката. Един от организаторите на събитието обясни, че това е международна инициатива на неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (DAFOH). Тя има за цел да прекрати насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в китайски държавни болници и затвори.

В резултат на отличното здраве, на което се радват последователите на Фалун Дафа, те стават желани донори на органи. И тъй като Фалун Дафа е преследвана в родината си, органите им биват насилствено отнемани, обясни последователят на Фалун Дафа.

За да илюстрира казаното, практикуващият цитира данни от доклада „Кървава реколта“ (2006 г.) на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Там се казва, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41,500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са практикуващи Фалун Гонг.

Тогава жената възкликна: „О, да! Гледах репортаж по френска телевизия за нечовешките условия на труд в Китай. Напълно вярвам, че е възможно да им отнемат органите. Ще се подпиша, така че тези престъпни практики да спрат.“

Пред Универсалния магазин в Стара Загора

Междувременно пред Универсалния магазин в Стара Загора хората също се насладиха на демонстрацията на медитативните упражнения на Фалун Дафа и активно подкрепяха петицията.

Млада жена пожела да стане доброволец за правата на хората и да разпространява подписката сред свои познати.

Друг гражданин на Стара Загора предложи да направи дарение на Асоциацията. Практикуващите обаче любезно отказаха, като обясниха, че всички материали и дейности се разпространяват и предлагат напълно безплатно.

Така в Стара Загора 310, а в София 233 души поставиха подписите си в петицията на DAFOH, с което осъдиха насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

В България през 2014 г. петицията на DAFOH е посетила 29 града, в резултат на което са събрани 6,819 подписа. Чрез петицията се призовава ООН да окаже натиск върху китайските власти и да се проведе независимо разследване на твърденията за насилствено отнемане на органи.

През 2013 г. и 2014 г. в кампанията на DAFOH се включиха над 2 милиона души в повече от 54 държави от цял свят, включително от България.

Прожекция в софийския клуб „АНТРАКТ“

В София денят приключи в клуб „АНТРАКТ“ на бул. „Княгиня Мария Луиза” с отворена прожекция на получилия множество международни награди документален филм „Свободен Китай: Смелостта да повярваш“.

Филмът разкрива реалността на широкомащабното нарушаване на човешките права в Китай и отговаря на въпроси за произхода на евтините китайски стоки, цензурата в китайския Интернет и незаконната търговия с човешки органи.

След като лентата беше излъчена, настана оживена дискусия. Хората споделиха, че едва сега са разбрали причините довели до преследването на практикуващите Фалун Гонг в Китай. А именно, че продължаващото близо 16 години преследване е в резултат на едноличната заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

От началото на преподаването на практиката през 1992 г. до 1999 г. Фалун Гонг има близо 100 милиона последователи в Китай. Това е цифра, която надвишава близо два пъти броя на членовете на китайската комунистическа партия (ККП). Воден от страх за властта на режима, на 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин нарежда всички материали за практиката да бъдат унищожени, а всеки практикуващ задържан.

Зрителите в „АНТРАКТ“ споделиха, че са разбрали колко огромни са икономическите ползи, които ККП извлича от преследването, и категорично осъдиха тази престъпна политика.

Медиен интерес

Събитията по случай Световния ден на Фалун Дафа не бяха пропуснати от медиите. Вестник „Старозагорски новини“ отрази интереса и подкрепата на стотици граждани към петицията. А от уебсайта VARNAUTRE.BG научаваме, че на 16 май на входа на Морската градина във Варна ще се събират подписи за петицията на DAFOH.