10 от най-странните музеи по света

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

18-ти май е Международен ден на музеите. За първи път се чества като такъв през 1978 г. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (ИКОМ), проведена в Москва през 1977 г. От 2003 г. ИКОМ обяви 18 май и за ден на приятелите на музеите. Всяка година Международният ден на музеите преминава под различно мото. През 2013 г. то е „Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес“. Отново на 18 май, за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а България и тази година се присъедини към инициативата.

Днес културното наследство се възприема не само като символ на възходящия процес на човешкото развитие, но и като основен фактор за устойчивото социално-икономическо развитие на обществото и държавата. В този смисъл музеят може да допринесе за развитието на региона, в който се намира. Съвременният модерен музей е хранилище на културни ценности, база за научна работа и образователен институт, художествена работилница, изложбена зала, център за отдих и развлечение, предлагащ голямо разнообразие от музейни продукти и услуги. По света обаче има и музеи, чиято цел е по-скоро да забавляват, отколкото да образоват своите посетители. Ето 10 от най-странните музеи по света.

1. Музей на средновековните инструменти за мъчение – Прага, Чехия

Експозицията не е за хора със слаби нерви, тъй като съдържа цял куп приспособления за бавно и мъчително изтезание. Подовни колекции могат да бъдат разгледани в холандската столица Амстердам в Музея на изтезанията, както и в Малта, където се намира Музеят на разпитите, със смразяващи кръвта восъчни фигури.

2. Музей на тоалетната – Ню Делхи, Индия

Музеят е създаден от международната социална организация Sulabh International, като в него са събирани невероятни екземпляри от историята на тоалетната. В музея може да се проследи еволюцията на това важно санитарно съоръжение от древността до наши дни, като най-старите експонати са от 2500 г. пр. Хр.

3. Музей на фалоса – Хюзавик, Исландия

Исландците казват, че това най-вероятно е „единственият музей в света, който съдържа колекция от фалоси на всички видове бозайници, които се намират в една държава“. Пенисът и неговото място в историята, изкуството и обществото – на това е посветен музеят. Броят на експонатите е повече от 100. Освен на истински животни, в музея има и пениси на измислени твари – тролове, елфи и морски чудовища.

4. Музей на НЛО – Гьореме, Турция

Музеят на НЛО се намира в една от небезизвестните пещери в областта Кападокия. Екпозицията е посветена на извънземните и срещите с тях. Тук могат да се видят цял куп изрезки от вестници и списания, на статии, свързани с НЛО, както и сцена в пълен размер на извънземни, които изследват отвлечен от тях човек.

5. Музей на грозното изкуство – Бостън, САЩ

Това е единственият музей в света, който е посветен на събирането, запазването и почитането на грозното изкуство във всичките му форми. Има и категории – „лоши черти“, „невъзможни пейзажи“ и т.н. Лошо съчетани цветове, непропорционални фигури и просто липса на талант – с такива неща музеят привлича посетителите.

6. Музей на съмнителните медицински съоръжения – Минесота, САЩ

Музеят някога е бил разположен в собствена сграда, но в момента е част от щатския Музей на науките. Тук може да бъде видяна колекция от всякакви смешни, странни и абсурдни медицински приспособления, за които някога се е твърдяло, че лекуват главоболие, борят се срещу инфарктите, изправят носове или пък помагат при проблеми с простатата, както и няколко съоръжения за изследване на човешкото тяло.

7. Музей на вещерството – Корнуол, Великобритания

В музея се намира най-голямата в света колекция от артефакти, свързани с вещерството. Музеят е основан от Сесил Уилямсън – човек, интересуващ се от окултното, когото MI6 дори наели, за да проучва тайно окултните интереси на водещи нацистки военни. Над 60 години експозицията привлича желаещите да разгледат магьоснически принадлежности. Към музея има и библиотека с над 3000 окултни и вещерски книги.

8. Музей на менструацията – Вашингтон, САЩ

Музеят на менструацията и женското здраве се намира във Вашингтон. Повече от странен, той е посветен на ритуалите и културата на менструацията, и проследява отношението на обществото към този физиологичен процес през вековете. Посетителите могат да разгледат изложби, проследяващи историята на дамските превръзки, тампоните и специалното менструално бельо. От 1998 г. музеят официално не работи, но колекцията му може да бъде видяна след предварителна заявка.

9. Музей на светите души в Чистилището – Рим, Италия

На брега на Тибър в Рим се намира този зловещ музей, за който се твърди, че е събрал доказателства за присъствие на Земята на души от Чистилището – мястото, където душите плащат за греховете си, преди да отидат в Рая. Овъглени следи от ръце по Библии, маси и дрехи са част от следите, които е събрал необичайният музей. Колекцията е основана от свещеник, който видял някаква фигура в огъня, който унищожил олтара на близката църква. Свещеникът решил, че това трябва да е душа от Чистилището и започнал да събира информация за подобни появявания от целия свят.

10. Музей на паразитите – Токио, Япония

В музея има над 300 различни вида паразити. Естествено са представени и снимки на поражения, нанесени от неканените гости върху техните нищо не подозиращи гостоприемници. Освен всичко музеят е без вход, а на излизане се предлагат тениски с пазарити и ключодържатели с вградени вредители.

Коментари

коментар(а)

Подобни: музеи, странно