10-те най-популярни традиционни филии

5
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Думата “филия“ предизвиква две aсоциации в главата на човек: храна и детство. “Ах, в юмрук ръждив петак да скрия, пак със кучето да вдигна олелия, пак с пипер да поръся филия от хляба чер…“ Любимата храна от детството. И най-лесната и бърза за нашите майки и баби. Сега и ние мажем филии на децата си, но те пък предпочитат пица. А то си е едно и също. Най-често до филийките се прибягва за сутрешна или следобедна закуска. Диетолозите се опитват да ги премахнат от менюто ни, препоръчвайки мюсли, зърнени храни и плодови салати, но пред филията всички са равни и никакви диети не вървят. Ето 10 от най-популярните и традиционни филии познати у нас.

Виж още: Наслади се на сезона и спечели награда с конкурса „Пролетта е вкусна“

1. Пържени филийки Френски тост, познат у нас като пържени филийки, е популярна закуска в Северна Америка, Европа, както и популярен коледен десерт в Португалия и Бразилия. Пържените филийки се гарнират по много различни начини и според вкуса. Едни ги предпочитат със захар, други със сол, трети с домашно сладко…

2. Филия с лютеница и сирене Лесна и бърза за приготвяне филията с лютеница и сирене все още е сред предпочитаните домашни закуски на българина.

3. Принцеси Сандвич “Принцеса“ най-често се приготвя като върху филия хляб се намазва кайма с подправки и настърган кашкавал и се запича на фурна. В някои райони на България същия сандвич може да се нарича и “Странджанка“.

Пълния списък вижте в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It