Факти, които задължително трябва да знаете

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Е, не може пък и всичко да знаете. Нормално е някои факти да ви убягват, а и ние затова сме тук, за да развенчаваме заблуди, в които неопровержимо вярвате. Все пак се надяваме вече да сте запознати поне с някои от истините в този материал, а в противен случай е добре да си понакупите малко енциклопедични материали и да поразлиствате тях, вместо електронните страници на „книгата за лица“. Даваме по същество.

Не усещаме миризма, докато спим

Човек може да усети миризма малко преди да заспи или малко след като се събуди, но не и по време на сън. Затова е добре да разполагате с детектори за дим там, където спите. Дори и алармата при евентуален пожар да не успее да ви събуди, което е малко вероятно, все някой от съседите ви ще усети, че нещо не е наред.

Котките винаги падат с краката надолу

Дори и да падне от 30-я етаж, котката винаги се приземява с краката надолу, затова и шансовете ѝ за оцеляване са значително по-големи. Котките имат усет за посока, а гъвкавостта на краката им позволява да заемат поза „чадър“ докато падат, което значително забавя процеса на размазване.

Шоколадът е отровен за кучетата

Ако искате да уморите кучето си, дайте му малко шоколад. Макар да не оказва негативно влияние у хората, съдържанието на теобромин и горчив алкалоид от какаово растение може да причини гърчове на домашния ви любимец. Ако кучето ви налапа шоколад, го заведете веднага на ветеринарен лекар. Най-добрият начин да се справите сами с проблема е някакси да накарате кучето да повърне.

Шоколадът засилва либидото

Ако не знаете този факт, най-вероятно и не знаете, че миризмата на тиква подобрява притока на кръв към мъжкия полов член. Шоколадът съдържа фенилетиламин – съединение, което предизвиква освобождаването на ендорфин – хормон, който се отделя и по време на секс.

Плаващите пясъци не са толкова опасни

Ако попаднете в плаващи пясъци, единственото смислено нещо, което може да направите, е да запазите самообладание. Плътността на пясъка е много по-голяма от тази на човешкото тяло, така че цялостното ви потопяване е почти невъзможно, освен в случаите, когато се панирате и започнете да се мъчите да плувате. Тогава най-вероятно ще потопите и главата си в пясъка, което е само по себе си е смъртна присъда. В такива случаи трябва да вдигнете краката си и да легнете по гръб, точно както правите, когато сте на плаж.

Слепите хора също сънуват

Слепите хора и особено тези, които не са незрящи по рождение, сънуват по същия начин, както и зрящите. Разбира се, тези, които са родени без зрение, имат друг тип сънища, свързани с различни сетива. Когато човек сънува, мозъкът му създава сценарии, сходни на неговия опит и това, което му се е случило. Хората, които ослепяват впоследствие, сънуват образи, които са им познати от преди.

Доларите не се правят от хартия

Те се правят от 75% памук и 25% лен. Освен различното усещане на допир, което имат доларовите банкноти, тяхната структура прави почти невъзможно фалшифицирането им.

Христофор Колумб не е открил Америка

Когато Колумб стига днешна Америка, на нейната територия отдавна вече живеят хора. Да не споменаваме, че той тръгва с идеята да намери нов път между Европа и Азия, а не да открива Америка. Христофор се оказва изключително неориентиран – къде е Азия, къде е Америка…

Еверест не е най-високият връх на Земята

Ако сте си мислили, че Еверест е най-високият връх на планетата, това е така, но само ако игнорирате подводните планини. Океанският вулкан Мауна Кеа е висок цели 10 210 метра, което е с 1360 метра повече от Джомолунгма.