Партиите обявиха война на троловете

2
Добави коментар
mignews
mignews

Парламентарно представените партии скочиха на война срещу троловете. Пет от тях подписаха декларация в Народното събрание, че няма да използват умишлено платени коментатори, както и партийно и фирмено организирани.

Това са Реформаторският блок, ГЕРБ, БСП, Патриотичният фронт и БДЦ. АБВ, ДПС и „Атака“ не се присъединиха към споразумението.Политиците се ангажират да не използват тролове, наречени от тях „платени коментатори“, в интернет пространството за „разпространяване на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политическите опоненти и други участници в публичния живот“.

Те призовават гражданите и медиите да следят дали партиите спазват това споразумение, както и всички участници в изборния процес да се присъединят към споразумението.

Политиците обаче не можаха да отговорят на въпроса как могат да се различат платените и неплатените коментатори или тролове, както и какви последствия би имало това за партиите, които ги използват. Но категорично се обявиха срещу анонимното разпространяване на лъжи и клевети особено по време на предизборната кампания от фалшиви профили и във форумите в интернет.